Editura Evenimentul si Capital

„Revolta caschetelor” l-a făcut pe Vasile Blaga să-şi ia mâna de pe Interne | Serial EVZ

Vasile Blaga s-ar întoarce la Ministerul Afacerilor Interne. Ar contribui la dotarea polițiștilor și ar scoate planul de amenzi al polițiștilor de la Rutieră
Autor: | | 8 Comentarii | 2830 Vizualizari

Corupția a fost o problemă la MAI, unele posturi de poliție aveau în dotare biciclete. S-a luptat mult cu inundațiile, spune politicianul supranumit „Buldogul”

Virulent și direct în declarații, spre deosebire de alți colegi ai săi, Vasile Blaga avea, ca ministru de Interne, vorbele la purtător. Şi-a căpătat, astfel, renumele de „Buldogul”. Între 29 decembrie 2004 și 5 aprilie 2007, Blaga a ocupat funcția de ministru al Administrației și Internelor, în Guvernul Tăriceanu. Între 23 decembrie 2009 și 27 septembrie 2010, a acupat aceeași funcție în Guvernul Boc 2. Și-a dat demisia din funcția de ministru de Interne, în urma scandalului provocat de protestul derulat în fața Cotroceniului de cei peste 8.000 de polițiști, ceea ce l-a determinat pe Traian Băsescu să renunțe la escorta poliției.

Și cel mai mare scandal de corupție a zdruncinat ministerul în vremea lui Blaga, atunci când sute de polițiști șiau luat ilegal case de la Interne, declarând, în fals, că nu dețin alte locuințe, pentru a putea să le cumpere pe cele de serviciu cu sume derizorii


Arhiva de la Doi s-un sfert era în teritoriu. Exista un potențial de interferență inclusiv cu mediul politic


Vasile Blaga a trecut în revistă, pentru „Evenimentul zilei”, perioada în care a condus MAI. A găsit acolo corupţie, mulţi oameni pregătiţi, dar și şefi în posturi importante din aparatul central şi IPJ-uri pe prietenii lui Toma Zaharia, din Academia de Poliţie, spune Blaga.

„Nașterea” IGSU

Până să ajungă pe jilţul de la Interne, a fost consilier prezidenţial pentru securitate naţională o săptămână. La sfârşitul lui 2004 a găsit ministerul în momentul în care „începuse compatibilizarea cu structurile din statele membre ale UE. Procesul de demilitarizare a Poliţiei era clar, acelaşi lucru la Poliţia de Frontieră şi mai aveam două arme nemilitarizate, Jandarmeria şi o instituţie pe care am găsit-o doar pe hârtie - IGSU”, a explicat fostul ministru de Interne. Împreună cu Paul Dobre a „construit” IGSU prin alăturarea părții de pompieri de la MAI, cu Apărarea Civilă din subordinea MApN. „Şi «şansa » a fost că am fost direct în front, ca să spun aşa. În aprilie 2005 au început inundaţiile în Banat. De altfel, ca un făcut, în cele două mandate pe care le-am avut, am avut parte de inundaţii catastrofale în ţară”, a mai spus Vasile Blaga despre perioada în care a condus MAI.

Una grande famiglia

Au existat şi lucruri care l-au surprins pe Vasile Blaga atunci când a ajuns în postura să conducă Internele. „M-a frapat că mulți dintre cei care conduceau direcții din minister și inspectorate județene fuseseră colegi în același an de studiu, la Academie, cu domnul Toma Zaharia. Pas cu pas le-am explicat că nu putem colabora și au înțeles”, a explicat el. Erau ca în familie, dar cei mai mulţi au intrat la pensie pentru că îndeplineau condiţiile. El a mai explicat că a făcut foarte multe angajări din sursă externă şi că mulţi absolvenţi de studii superioare au acceptat posturi de subofiţeri, revigorând astfel mentalitatea în rândul angajaţilor ministerului.

„Corupția a fost o mare problemă!”

Vasile Blaga a înființat Direcția Generală Anticorupție din subordinea Ministerului de Interne, în anul 2005. „Legat de corupție, a fost o mare problemă și am derulat un program PHARE cu Spania și Marea Britanie și am construit ceea ce la ei se cheamă Afaceri Interne, Direcția Generală Anticorupție(DGA). Acum este o structură foarte serioasă, care a avut un aport deosebit în lupta împotriva corupției și s-a văzut ca atare în toate rapoartele, alături de DNA, de Înalta Curte”, a ținut să sublinieze Blaga. El este cel care l-a adus atunci pe procurorul Marian Sântion la conducerea DGA, care a declanșat, într-un mod incisiv, verificări în rândul polițiștilor ce și-au cumpărat locuințe de serviciu, la prețuri derizorii, chiar dacă mai aveau altele, potrivit declarației de avere. Însă, despre Sântion, Blaga afirmă: „Nu știu dacă am avut cea mai bună mână. S-a adaptat greu la funcția respectivă. M-aș rezuma la un termen: era un pic excentric. Erau lucruri la care ne încurcam reciproc cu Parchetul”, a spus Blaga.„Sper ca anul ăsta să intrăm în Schengen”

Fără îndoială, meritul lui Blaga este îndeplinirea cu succes a angajamentelor asumate față de Comisia Europeană în cadrul procesului de aderare a României la Uniunea Europeană. El a reuşit, prin subalternii săi, să remedieze deficienţele şi să ridice, pe rând, „stegulețele roșii” și „galbene”, care ne țineau departe de obiectivul propus. A implementat, între 2005 şi 2006, zeci de măsuri necesare reformării atât pe zona de afaceri interne, de ordine publică, dar și pe cea de administrație. Blaga a renegociat contractului cu EADS, pe care l-a desecretizat și l-a postat pe site-ul MAI.


BREAKING. Exit-poll, ora 23:00! Rasturnare de situatie! Care e clasamentul FINAL. Nimeni nu se astepta la asta

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Justiţie

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI