REVIZUIREA CONSTITUȚIEI. Parlamentarii NU VOR MAI FI JUDECAȚI de ÎCCJ

REVIZUIREA CONSTITUȚIEI. Parlamentarii NU VOR MAI FI JUDECAȚI de ÎCCJ

Asaltul asupra Justiției continuă, de data asta sub pretextul modificării Constituției. Comisia Constituantă a stabilit astăzi ca Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) să nu îi mai revină competenţa de judecată în cazul parlamentarilor, transmite Agerpres.

Vicepreşedintele Comisiei pentru revizuirea Constituţiei Ioan Chelaru (PSD) a explicat că deputaţii şi senatorii trimişi în judecată nu trebuie să aibă un regim special.

"Trebuie să aibă un regim comun, şi atunci competenţa pentru a judeca procesele când persoanele care au calitatea de deputat sau senator trebuie să rămână la instanţele obişnuite. Am scos competenţa de judecată care aparţine ÎCCJ", a spus Chelaru în dezbaterile din Comisia pentru revizuirea Constituţiei.

"Acolo unde se judecă şi cu procedurile cu care se judecă oricare dintre cetăţenii României, acolo se judecă şi parlamentarii, pentru că suntem egali în faţa legii. Sigur, acum în anumite cauze în evoluţia unui proces, în apeluri, în recursuri, se poate ajunge, dar vorbim de situaţia perfect comparabilă a oricărui parlamentar cu a oricărui cetăţean", a spus şi preşedintele Comisiei, Crin Antonescu. Dincolo de discursul egalitarist, modificarea este gravă, pentru că trimite parlamentarii de la ÎCCJ, ai cărei judecători sunt considerați a fi mai duri, către instanțele locale, ai căror judecători ar putea fi mai sensibili la presiuni politice. Decizia Comisiei Constituante este o sfidare a recomandărilor din raportul MCV dat publicității cu câteva săptămâni în urmă. Acestea specificau că din procesul de revizuire a Constituției trebuie eliminate acele schimbări care ar putea oferi oportunități sporite politicienilor de a influența conducerea Justiției sau de a atenta la independența Justiției. CITIȚI ȘI:

Ne puteți urmări și pe Google News
  • REVIZUIREA CONSTITUȚIEI. S-a eliminat articolul care EXCLUDEA președintele României din rândul puterilor în stat
  • Ilie Sârbu: Referendum de o singură zi pentru Constituție. Antonescu: "Nu suntem în acea fază"
  • Mihai Răzvan Ungureanu:Viitorul politic al lui Antonescu depinde de Constituție. Comisia de la Veneția nu va trimite un punct de vedere curând
  • PDL s-a retras de la lucrările Comisiei pentru revizuirea Constituţiei