Evenimentul Zilei > Opinii > Invitatii EVZ > Reuniunea G7, vizată de un atac terorist. Incredibil, 4 dintre suspecți au fost eliberați
Reuniunea G7, vizată de un atac terorist. Incredibil, 4 dintre suspecți au fost eliberați

Reuniunea G7, vizată de un atac terorist. Incredibil, 4 dintre suspecți au fost eliberați

Cinci persoane (patru bărbați și o femeie) au fost reținute de autoritățile franceze sub acuzația că ar fi pregătit un atac de proporții în timpul summitului G7, programat să înceapă pe 24 august la Biarritz, în Franța. Suspecții ar fi plănuit, potrivit France 24, să incendieze un hotel în care sunt cazați polițiștii însărcinați să asigure securitatea evenimentului.

Nu este vorba nici de vreo organizație islamistă, nici de extremiști de dreapta. Cei cinci, care au vârste cuprinse între 24 și 45 de ani, sunt membri ai unei grupări anarhiste de extremă stânga, iar arestarea lor a survenit după ce poliția a interceptat o discuție pe internet cu privire la amplasarea hotelului respectiv, susțin reporterii postului BFMTV.

Foarte ciudat este, însă, altceva. Deși cei cinci au fost arestați sub o acuzație gravă, „conspirație pentru comiterea unei infracțiuni și distrugerea proprietății”, patru dintre ei au fost deja eliberați. Numai liderul grupului a rămas în custodia poliției. Potrivit radiodifuzorului France24, unul dintre cei arestați are antecedente de comportament violent în timpul unor manifestații anarhiste.

Ministrul francez de Interne, Christophe Castaner, a dat asigurări că summitul G7 va avea loc în deplină siguranță, anunțând că nu mai puțin de 13.200 de polițiști și jandarmi vor fi dislocați la Biarritz. „Scopul este de a avea securitate maximă și un minim de perturbare. Nu vom tolera nicio tulburare. Dacă se va întâmpla, vom răspunde”, a spus Castaner. Cât privește arestarea extremiștilor de stânga, ministrul francez a afirmat: „Suntem deosebit de atenți la răspândirea amenințărilor la adresa securității G7 pe rețelele sociale”.

Oricât de atente sunt autoritățile franceze, problemele vor fi greu de evitat. Câteva grupuri de extremă stânga au anunțat deja manifestații în timpul evenimentului, inclusiv un mare protest în orașul Hendaia în prima zi a summitului. Autoritățile franceze și-au arătat, de altfel, opoziția față de eliberarea din închisoare a unui lider al Antifa, Antonin Bernanos, sugerând că acesta ar putea motiva și organiza un număr mare de extremiști de stânga să participe la manifestații violente.

Până la urmă, Curtea de Apel din Paris a stabilit să prelungească cu încă patru luni detenția recidivistului Antonin Bernanos, deși un judecător hotărâse eliberarea lui sub control judiciar. Nepotul unui scriitor cunoscut, Antonin Bernanos a fost încarcerat la jumătatea lunii aprilie în urma unei încăierări cu militanți de dreapta. În palmaresul lui infracțional se mai găsesc și alte două condamnări pentru infracțiuni comise cu violență, inclusiv participarea la atacul asupra unei mașini de poliție la Paris (Quai de Valmy) în mai 2016.

Dar nu numai extremiștii de stânga francezi pun mari probleme la Biarritz. Autoritățile franceze au deportat săptămâna trecută un activist german despre care se crede că a fost implicat în violențele nemaiîntâlnite care au marcat reuniunea G20 de la Hamburg, în 2017.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.