Evenimentul Zilei > Social > Pare o utopie: cartofi prăjiți sănătoși și care nu îngrașă. Dar există o rețetă: e necesară doar o lingură de ulei
Pare o utopie: cartofi prăjiți sănătoși și care nu îngrașă. Dar există o rețetă: e necesară doar o lingură de ulei

Pare o utopie: cartofi prăjiți sănătoși și care nu îngrașă. Dar există o rețetă: e necesară doar o lingură de ulei

Cartofi prăjiți la cuptor, cu doar 1 lingura de ulei, sunt mult mai sănătoși decât cartofii prăjiți în clasic. Aceştia ies moi sau crocanți, după dorință, şi sunt mult mai delicioși. 

Dacă doriți o seară fără prăjeli şi grăsimi, cartofi prăjiți la cuptor ar putea fi reţeta ideală. Această reţetă este şi pentru cei care vor o mâncare mai sănătoasă.

Cartofi pai, french fries sau cartofi bavarezi – oricum le-am spune, aceștia se află printre cele mai iubite mâncăruri. Pe lângă gustul savuros, cartofii sunt și o sursă importantă de fibre naturale și conțin numeroase minerale esențiale, precum fier, fosfor, mangan, magneziu, cupru și potasiu.

Secretul cartofilor prăjiți în doar o lingură de ulei

Pentru a obține cartofii prăjiți perfecți, crocanți la exterior și pufoși în interior, cu un gust puțin sărat și cu acea culoare aurie, este important să alegi soiul potrivit de cartofi. Poate vă vine greu să credeți că există astfel de rețetă. Ei bine, mai jos vă prezentăm cum se prepară şi de ce aveţi nevoie:

-500 de g de cartofi roz
-un cățel de usturoi
-una sau două linguri de ulei (se poate folosi și untură sau unt)
-sare, după gust

Cum se prepară delicioșii cartofi prăjiți la cuptor

Cei mai buni și cei mai delicioși cartofi sunt cei care au coaja roz. Trebuie să mai precizăm că se pot prăji în mai multe tipuri de ulei, precum cel de rapiță, de floarea soarelui, de măsline sau de susan. Acestea fiind spuse, hai să vedem pașii pentru a prepara acești cartofi extrem de gustoși.

Mai întâi, cartofii se spală, se curăță și se taie felii mai subțiri sau mai groase, în funcție de cum preferi. Dacă-i preferi mai subțiri, aceștia vor ieși mai crocanți și vor fi gata mai repede. În schimb, cei groși se vor prepara puțin mai greu și vor fi crocanți doar în exterior, dar moi în interior.

După ce i-am feliat se spală în mai multe ape, până ce ultima va rămâne limpede. Mai departe, se așează pe un prosop de bucătărie care să absoarbă tot surplusul de apă. Acum, cartofii se pun într-un vas și se pune uleiul, cățelul de usturoi pisat și sarea.

Se amestecă toate ingredientele foarte bine și se lasă până ce se va forma o crustă. După un timp, tigaia se mișcă, ușor, pentru ca aceștia să nu se lipsească între ei. Când sunt gata, cartofii se scot pe un platou și se așează într-o tavă unsă cu puțin ulei și tapetată cu hârtie de copt.

Se nivelează pentru a se coace uniform si pentru a ieși fi crocanti. Se întroduc la cuptorul preîncălzit la o temperatură de 220-230 de grade Celsius și se țin circa o jumătate de oră. După ce au căpătat o nuanță aurie, cartofii prăjiți sunt numai buni de mâncat. Aceștia se pot servi simpli sau cu diferite sosuri, precum cel de mujdei, ketchup sau tzatziki, potrivit pofta-buna.com.