Paste carbonara. Rețeta originală, cu care nu dai greș

Paste carbonara. Rețeta originală, cu care nu dai greșPaste carbonara. Sursa foto: Pixabay

Pastele carbonara sunt o rețetă simplă și delicioasă, fiind un fel de mâncare care se gătește foarte repede. Datorită ingredienelor savuroase, acest preparat oferă un gust autentic, fiind potrivit pentru orice perioadă din an. 

Paste carbonara

Pentru a prepara paste carbonara, aveți nevoie de:

  • 400 g spaghete;
  • 1 ceapă;
  • 2 ouă;
  • 120 g bacon;
  • 250 g smântână;
  • 4 linguri parmezan;
  • 2 linguri ulei;

Mod de preparare:

Spaghetele se fierb în apă cu un praf de sare. În timpul fierberii, ceapa și baconul se taie în cubulețe mici. Baconul se rumenește ușor într-o tigaie încinsă cu puțin ulei, după care se adaugă ceapa tocată mărunt și se lasă la prăjit pentru câteva minute. Se toarnă smântâna peste compoziție și se amestecă continuu, menținând tigaia pe foc pentru câteva minute.

După fierbere, spaghetele se trec rapid printr-un jet de apă rece și se lasă la scurs. Acestea se adaugă peste sosul din tigaie, împreună cu ouăle crude și parmezanul. Preparatul se amestecă ocazional pentru a evita lipirea de vas a mâncării.

Paste carbonara

Paste carbonara. Sursa foto: Pixabay

Rețeta autentică

Pentru a prepara pastele carbonara după rețeta originală din Italia, aveți nevoie de:

  • 400 g spaghete;
  • 200 g guanciale (alternativ pancetta/bacon);
  • 4 gălbenușuri; +75 g brânză pecorino;
  • sare;
  • piper.

Mod de preparare:

Apa se pune la fiert într-o cratiță încăpătoare, împreună cu o linguriță de sare. Când apa începe să fiarbă, se adaugă pastele și se fierb timp de 4-5 minute. În acest interval, guanciale se taie în cubulețe, iar gălbenușurile se bat împreună cu 40-50 g de brânză pecorino, care poate fi înlocuită cu parmezan, dacă este necesar.

Paste carbonara

Paste carbonara. Sursa foto: Pixabay

Guanciale se prăjește într-o tigaie, fără ulei, până devine crocant. Odată ce pastele au fiert timp de 4-5 minute, acestea se scot din apă cu ajutorul unui clește și se adaugă direct peste guanciale în tigaie. Pastele se agită ușor timp de un minut, după care se adaugă o cană de apă în care au fiert pastele.

Preparatul se lasă să se răcească timp de un minut, apoi se adaugă amestecul de gălbenușuri și brânză, amestecând energic pentru a preveni coagularea gălbenușurilor. Rezultatul este o compoziție cremoasă, specifică pastelor carbonara.

Ne puteți urmări și pe Google News