Rețeta de ghiveci călugăresc, lăsată de Radu Anton Roman. Un festin culinar

Rețeta de ghiveci călugăresc, lăsată de Radu Anton Roman. Un festin culinarGhiveci călugăresc / sursa foto: dreamstime.com

Rețeta de ghiveci călugăresc a fost adusă în atenție de regretatul Radu Anton Roman, recunoscut în special pentru contribuțiile sale la documentarea gastronomiei tradiționale, în volumul său „Bucate, vinuri și obiceiuri românești".

În perioada copilăriei și a tinereții, Radu Anton Roman își dorea să devină un „clasic“ al literaturii. Astăzi, este cunoscut ca omul care, duminică de duminică, ne făcea să ne lingem pe degete în fața televizorului. A călătorit prin întreaga țară și ne-a învățat cum să gătim delicios, în stil românesc.

Ghiveci călugăresc, rețeta lui Radu Anton Roman

Se spune că Radu Anton Roman a reinventat bucătăria românească și a redescoperit tradițiile locale. În timp ce adăuga ingredientele în preparate, el împărtășea povești despre oameni, locuri și obiceiuri românești.

Acest preparat reprezintă o alegere excelentă în timpul postului, fiind un adevărat răsfăț culinar.

„Te face de lingi cratița și pe dosul afumat, apoi pupi și mâna care a făcut-o”, afirma Radu Anton Roman.

Această rețetă este simplu de realizat, având nevoie doar de puțină răbdare pentru a pregăti legumele.

Pașii pentru a prepara ghiveciul călugăresc și ingredientele necesare

Ingrediente:

  • 4-5 cartofi
  • 3 morcovi
  • 2 ardei grași
  • 1 dovlecel
  • 1 conopidă
  • 1 varză mică (se poate omite)
  • 1 farfurie fasole verde (se poate înlocui cu mazăre)
  • 1 țelină mică
  • 100 ml bulion
  • 3 cepe
  • 5 roșii
  • 1 pahar ulei
  • 3 linguri pătrunjel verde
  • sare/ piper
legume

legume / sursa foto: dreamstime.com

Ghiveci călugăresc. Modul de preparare

Se curăță țelina, ceapa, dovlecelul, morcovii și cartofii de coajă. Ceapa se toacă mărunt și se călește în ulei.

Legumele se taie astfel: cartofii și dovlecelul în bucăți potrivite, morcovii și țelina în felii subțiri, roșiile în cubulețe, varza în fideluță, iar conopida, fasolea verde și ardeii în bucățele.

Toate legumele se adaugă peste ceapa călită și se lasă să se gătească. Se adaugă apă, sare, piper și puțină verdeață pentru a condimenta.

Se transferă totul în cuptor pentru o oră, iar la final se decorează cu pătrunjel proaspăt.