Evenimentul Zilei > International > Franța, în flăcări. Proteste fără precedent în inima Europei
Franța, în flăcări. Proteste fără precedent în inima Europei

Franța, în flăcări. Proteste fără precedent în inima Europei

În mai multe orașe din Franța au loc manifestații față de proiectul de lege propus de guvern, privind securitatea globală. Inițiativa este denunțată de sindicatele jurnaliștilor și organizațiile pentru drepturile omului, potrivit cărora ar crea condiții de îngrădire a libertății de exprimare.

La Paris, participanții contestă Articolul 24 devenit deja celebru din legea aprobată cu câteva zile în urmă într-o prima lectură de Adunarea Națională.

Acesta pedepsește, cu un an de închisoare și o amendă de până la 45.000 de euro, difuzarea prin orice mijloace a imaginii feței sau altui element de identificare a unui polițist sau jandarm, atunci când acționează în cadrul unei misiuni, cu scopul de a aduce atingere integrității sale fizice sau psihice.

Legea urmărește să submineze libertatea presei, libertatea de a informa și de a fi informat, libertatea de exprimare, pe scurt libertățile publice fundamentale ale Republicii noastre – arată organizatorii protestelor, în apelul lor.

Asociațiile și sindicatele jurnaliștilor reclamă un exces de legiferare din partea Guvernului, întrucât faptele incriminate sunt deja pedepsite de legi în vigoare, scrie Rador.

Articolul a stârnit o mare polemică și pe scena politică, inclusiv în rândul majorității aflate la guvernare, fiind avansate propuneri de rescriere și chiar de renunțare la articolul contestat.

Reprezentanții stângii radicale, comuniștii și „Franța nesupusă”, merg mai departe și acuză guvernul și pe președintele Emmanuel Macron că încearcă să transforme Franța într-un stat polițienesc.

Ministrul de Interne și-a apărat inițiativa în Parlament susținând că nu sunt vizați jurnaliștii, ci doar acele persoane si publică imagini cu polițiștii pe internet, insistând la ură împotriva lor, oamenii legii sau familiile lor devenind adresa ținte ale răzbunării unor infractori.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE