Evenimentul Zilei > Actualitate > Restricții dure pentru persoanele nevaccinate. Documentul emis de Guvern produce ruptura dintre cei vaccinați și cei care refuză serul
Restricții dure pentru persoanele nevaccinate. Documentul emis de Guvern produce ruptura dintre cei vaccinați și cei care refuză serul

Restricții dure pentru persoanele nevaccinate. Documentul emis de Guvern produce ruptura dintre cei vaccinați și cei care refuză serul

Autoritățile anunță noi măsuri de relaxare pentru români, de la 1 august, însă o serie de reglementări înăspresc accesul persoanelor nevaccinate în anumite localuri.

Guvernul a adoptat miercuri, 28 iulie, hotărârea privind noile măsuri de relaxare a unor restricții care vor intra în vigoare din 1 august. Numărul persoanelor care vor putea lua parte la evenimente culturale și artistice sau la nunți și botezuri va crește, însă odată cu această reglementare se impune și accesul persoanelor vaccinate în anumite localuri.

”Am aprobat măsurile de relaxare de la 1 august. Relaxare este un cuvânt puternic astăzi pentru că nu se relaxează foarte mult aceste măsuri, multe dintre ele sunt menţinute”, a declarat premierul Florin Cîţu.

Reglementările vin în contextul în care medicii avertizează cu privire la apariția valului patru al pandemiei, provocat de răspândirea tulpinii Delta.

Accesul în cluburi, doar pentru persoanele vaccinate

La evenimentele cultural-artistice şi de divertisment organizate în spaţii deschise, vor putea lua parte cel mult 75.000 de persoane, în localităţile cu incidență mai mică sau egală cu 2 la mia de locuitori.

La competițiile sportive va fi permis accesul spectatorilor până la 75% din capacitatea spațiului, cu asigurarea unei distanţe de 1 metru, dacă rata de infectare este mai mică de 2.

Cluburile, barurile și discotecile vor fi deschise până la ora 02.00, însă vor avea acces doar persoanele vaccinate împotriva COVID-19. Premierul Florin Cîțu a precizat că în localuri pot intra doar persoane vaccinate.

Arafat a precizat: „Deschiderea cluburilor și discotecilor în intervalul 05.00 – 02.00, în localitățile unde incidența este sub 2 la mie, dacă toate persoanele sunt vaccinate. Intrarea este condiționată de vaccinarea anti-COVID”.

Raed Arafat, despre măsurile de relaxare de la 1 august

„Măsurile vor fi corelate cu pragul de 2 la mia de locuitori rată de infectare.

Creșterea numărului de participanți la evenimentele culturale și artistice până la 75.000 în localitățile cu rată de infectare de maximum 2 la mie. Participanții trebuie să fie vaccinați, trecuți prin boală sau să fie testați.

Creșterea numărului de participanți la nunți și botezuri – 150 în spații închise, 200 în spații deschise. Participanții trebuie să fie vaccinați, trecuți prin boală sau să fie testați.

În localitățile în care incidența este între 2 și 3 la mie la nunți sau botezuri pot participa 300 de persoane, în spații deschise.

Competițiile sportive vor avea loc cu până la 75% din capacitate.

HG ref prelungire stare alerta 28 iulie 2021

Activități recreative în aer liber se pot realiza cu cel mult 50 de persoane.

Va avea loc creșterea numărului de participanți la 300, în spații deschise, la workshopuri și cursuri.

Va crește numărul de participanți la mitinguri până la 500 de persoane”, a mai precizat șeful DSU, Raed Arafat.

în curs de actualizare