Bătrânul continent se apropie de 8,5 milioane de contaminări, iar numărul total al deceselor a depășit 260.000. Drept urmare, guvernele iau măsuri din ce în ce mai stricte pentru a limita numărul de îmbolnăviri. E vorba, în primul rând de țările din Europa de Est, care au făcut față bine în primele luni ale pandemiei.

Polonia închide bisericile

Majoritatea regiunilor Poloniei intră de astăzi în zona roșie, cu închiderea parțială a școlilor și restaurantelor, interzicerea nunților, închideri de magazine și biserici. Mai mult, persoanelor de peste 70 de ani li s-a cerut să rămână acasă.

Circulația pe timp de noapte, interzisă în Slovacia

Slovacia interzice, tot de astăzi, circulația pe timp de noapte până la 1 noiembrie. În Cehia interdicții de circulație sunt în vigoare până pe 3 noiembrie. măsuri de izolare parțială au fost luate  și în Slovenia. De astăzi, Grecia interzice circulația pe timp de noapte la Atena şi la Salonic, iar masca devin obligatorie și în exterior.

Țara Galilor, în izolare până pe 9 noiembrie

Și în Occident se iau măsuri draconice. Franța, cu peste un milion de cazuri și noi recorduri de infectări zilnice, a extins, de astăzi, interdicția de circulație, la intervalul 21:00 – 6:00, pentru șase săptămâni la Paris și în alte mari orașe.

Spania a depășit oficial un milion de cazuri, dar premierul Pedro Sánchez vorbește acum de trei milioane; mai multe regiuni spaniole cer Madridului să impună restricții de circulație pe timp de noapte. Cancelarul Angela Merkel a cerut din nou astăzi germanilor cât mai puține contacte. În Belgia circulația a fost interzisă de la ora 22:00. De luni sunt interzise activitățile sportive și culturale, iar mai multe regiuni din Valonia francofonă sunt de ieri în izolare. În Marea Britanie, Țara Galilor se află în izolare până pe 9 noiembrie. Şi Irlanda este de miercuri în izolare pentru șase săptămâni, Danemarca înăsprește restricțiile și extinde portul măștii. Vânzătorii cu amănuntul din Ungaria cer acum guvernului înăsprirea regulilor de protecție, iar în Bulgaria, Sofia și alte mari orașe închid de mâine localurile de noapte, scrie Agenția Rador.