Evenimentul Zilei > Actualitate > Remember 2020. EvZ a făcut lumină în primul scandal al pandemiei. Cazul Gerota
Remember 2020. EvZ a făcut lumină în primul scandal al pandemiei. Cazul Gerota

Remember 2020. EvZ a făcut lumină în primul scandal al pandemiei. Cazul Gerota

România se confrunta cu primele cazuri de coronavirus când un fost personaj de prim-plan din administrația Capitalei, fost șef la Poliția Locală, declanșa un imens scandal, soldat cu închiderea spitalului MAI. Iar doctorița care l-a tratat pe bolnavul VIP, care s-a plimbat prin țări străine și a omis să anunțe asta, cum ar fi fost normal, a trecut foarte aproape de moarte.

A fost un an greu pentru toți. Pandemia ne-a schimbat viețile în tot felul de moduri. Unde nu a poposit boala sau moartea, ne-au apăsat grijile, ne-au încrâncenat deciziile politice și alegerile, ne-au revoltat furăciunile și ticăloșiile, încălcarea drepturilor omului, imixtiunea politicului în cele mai importante instituții ale statului, aservirea unei părți a justiției și a presei.

Evenimentul zilei, chiar și cu motoarele reduse și afectat financiar, a continuat, prin ziariștii săi, să investigheze și să prezinte publicului anchete jurnalistice cu efecte negative asupra societății. La sfârșit de an, o să republicăm o parte dintre cele mai importante, urmând să apreciați dacă, în timp, instituțiile statului au intervenit, s-au implicat cu ceva sau au schimbat lucrurile. (Simona Ionescu)

Bilanțul unui gest inconștient: 16 persoane infectate cu coronavirus și alte peste o sută aflate în autoizolare la domiciliu, plus un spital cu 150 de oameni, pacienți și cadre medicale, plasat în carantină. Din cauza unui singur individ care a mințit că nu a fost în vacanță în Israel. Era vorba de Nelu Lupu, fost șef al polițiștilor bucureșteni și angajat consilier la ADP sector 4 pe considerentul că ”patronase” sectorul din poziția de șef al Secției 15 Poliție, apoi șef al Poliției sectorului 4 timp de aproape 20 de ani.

Cazul 17

„Bărbat, 60 de ani, angajat al ADP sector 4, internat la spitalul MAI ”Dimitrie Gerota” în data de 5 martie” – aceasta era descrierea oficială a cazului 17.

Povestea e mai complicată: Nelu Lupu s-a dus luni, 2 martie, la sediul ADP sector 4 unde a împărțit mărțișoare colegelor. S-a lăsat, firesc, cu pupături. Soția fostului polițist lucrează tot acolo, la „Juridic”. Fostul boss al Poliției Locale i-a făcut și nevestei o vizită la birou, unde a dat flori fetelor și a strâns mâinile bărbaților.

În ziua următoare, pe 3 martie, Nelu Lupu s-a simțit rău și nu a mers la serviciu. S-a dus la spital.

Dar pe 4 martie a trecut pentru scurt timp pe la sediul ADP, pentru că el avea biroul în parcul „Orășelul Copiilor”.

Mușamalizare?

Reacția oficială a sunat așa: „Bărbatul a fost internat în data de 5 martie a.c. având o simptomatologie total diferită față de definiția de caz pentru pacienții infectați cu noul coronavirus. La câteva zile după internare, pacientul, a dezvoltat o simptomatologie pulmonară foarte agresivă, fapt ce i-a determinat pe medicii care îl aveau în observație să solicite, astăzi (n.r. 9 martie), efectuarea testului pentru COVID – 19.

Bărbatul este ofițer în rezervă al MAI, în vârstă de 60 de ani și prezintă o stare generală stabilă.  Pacientul afirmă că nu a călătorit recent în nici un stat din zonele considerate de risc maxim”.

Nelu Lupu a fost întrebat la internarea în țară dacă a fost plecat în străinătate, iar acesta a declarat în scris că în ultimele două luni a stat doar în România. Din acest motiv, Parchetul sectorului 2 i-a deschis, ulterior, dosar penal pentru zădărnicirea combaterii bolilor. Ancheta a fost preluată de Parchetul General, așa cum a comunicat instituția în data de 12 martie.

Dar pentru culisele acestui dosar, citiți întreaga anchetă:

Exclusiv. Am aflat cum i-a îmbolnăvit fostul șef al poliției pe medicii de la „Gerota”

Iar dacă vreți să știți ce-au reușit să facă procurorii cu dosarul, citiți mai jos:

Inconștientul de la „Gerota”, găsit nevinovat după ce a infectat zeci de oameni

 

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.