Evenimentul Zilei > Social > Reîncarnarea este posibilă. Ce formă poate să capete. Bărbații sunt o victimă sigură?
Reîncarnarea este posibilă. Ce formă poate să capete. Bărbații sunt o victimă sigură?

Reîncarnarea este posibilă. Ce formă poate să capete. Bărbații sunt o victimă sigură?

Poporul japonez respectă cu sfințenie lumea animală și le atribuie uneori roluri supranaturale. Iar unele vietăți sunt văzute drept încarnări ale unor ființe divine, ceea ce a și condus la dezvoltarea unui folclor foarte bogat al reprezentărilor animale.

Crapul (Koi),vulpea, cocorul, bursucul și licuriciul sunt văzute drept încarnări ale unor ființe divine, ceea ce a și condus la dezvoltarea unui folclor foarte bogat al reprezentărilor animale.

Pentru japonezi, crapul Koi sau mai precis jinli în chineză mandarină sau nishikigoi, sunt soiuri colorate ale crapului Amur, care sunt păstrate în scopuri decorative în bazinele de koi în aer liber. Acest frumos pește este un simbol al curajului, întrucât se spune că are capacitatea de a înota împotriva curentului.

Crapul este asociat și cu virilitatea, motiv pentru care în data de 5 mai (ziua națională a copilului în Japonia), crapi din hârtie sunt legați de pari sau de acoperișul casei în familiile cu băieți, în speranța că aceștia vor crește sănătoși și puternici precum acest pește.

Crapul se găsește în majoritatea grădinilor japoneze, fiind în esență un pește decorativ, ce nu se consumă din cauza gustului neplăcut de nămol pe care îl are. Totuși, în trecut războinicii japonezi consumau crap înainte de luptă fiindcă se considera că astfel împrumutau din puterea și voința sa, esențiale în lupta cu inamicul.

O semnificație asemănătoare îi este acordată bursucului. Cu excepția că valența acestuia este predominant masculină, victimele acestui animal sunt în special bărbații. În arta ceramică japoneză, bursucul este reprexentat având un stomac ieșit în evidență, cu o pălărie de paie legată în jurul gâtului, o sticlă de sake într-o mână și un registru de călătorii în cealaltă.

Bursucul se poate transforma în om, mai exact într-un bărbat obișnuit sau uneori în preot, iar alteori poate să capete forma unui monstru sau a unui ceainic (în povestirea populară Bunbuku chagama avem de a face cu transformarea în ceainic).

Semnificația bursucului.Bursucul semnifică prosperitatea, motiv pentru care din pielea lui erau realizate portofele, despre care se spunea că pot întinde banii, mărindu-le astfel cantitatea.

Reîncarnarea reprezintă o componentă importantă în cultura și mitologia poporului japonez.