Începând cu data de 27 martie vor intra în vigoare noi reguli ce privesc popririle celor de la ANAF. Măsurile au fost publicate, joi, 12 martie. Popririle înființate până la 26 martie 2020 se vor supune tot vechiului mecanism, potrivit avocat.net.

Regulile noului sistem:

Fiscul transmite electronic, zilnic, adresele de înființare a popririlor bancare către Unitatea de Imprimare Rapidă, care le procesează și le validează.

De la Unitate, informațiile din adrese sunt preluate de e-Popriri și sunt comunicate electronic băncilor până la ora 24:00 (se consideră comunicate la începerea următoarei zile bancare).

Băncile răspund Fiscului și îi spun, până la ora 17:00 a următoarei zile bancare de după comunicarea adreselor, ce sume se pot plăti.

Până la ora 24:00, e-Popriri analizează sumele comunicate de bănci și emite ordonanțările de plată, astfel încât instituțiile financiare să vireze banii (această analiză va împiedica reținerea din conturile bancare a unor sume mai mari decât datoriile prevăzute în adresele de înființare a popririlor, chiar dacă sunt implicate popriri la mai multe instituții financiare).

În următoarea zi bancară, instituțiile financiare fac plata către Fisc a sumelor indicate prin ordonanțările de plată.