Suverana i-a asigurat pe supușii săi că vor trece cu bine peste încercarea pe care le-o pune înainte epidemia de coronavirus, dacă respectă cu strictețe regimul de izolare și carantină, informează Reuters.

În doar al cincilea mesaj televizat din cei 68 de ani de domnie, Elisabeta le-a cerut britanicilor să arate aceeași determinare pe care au avut-o bunicii lor și să demonstreze aceeași putere ca generațiile trecute.

„Împreună, luptăm împotriva acestei boli și țin să vă asigur că dacă rămânem uniți și hotărâți, vom învinge”, a spus suverana în vârstă de 93 de ani în mesajul transmis de la reședința sa din Castelul Windsor, unde locuiește cu soțul său, Prințul Philip, de 98 de ani.

„Deși am făcut față multor încercări, aceasta este diferită. De data aceasta, ne alăturăm tuturor națiunilor lumii într-o întreprindere comună, utilizând marile cuceriri ale științei și instinctul nostru de compasiune pentru a ne vindeca. Vom reuși, iar acest succes va fi al fiecăruia dintre voi.”

Mesajul a fost transmis la câteva ore după ce oficialii britanici au anunțat că numărul deceselor din cauza coronavirusului în Regatul Unite au crescut cu 821 în ultimele 24 de ore, ajungând la 4.934, cu un număr mai mare de decese așteptat în săptămâna care urmează.

Cu excepția situațiilor grave de criză, Regina Marii Britanii nu se adresează prin astfel de mesaje televizate decât de Crăciun.

Suverana a fost filmată într-o încăpere foarte mare, pentru a menține o distanță suficientă între ea și cameraman, care purta mănuși și mască.

Regina a spus că situația de acum i-o reamintește pe cea de la un mesaj radiofonic pe care l-a transmis în 1940, când ea și sora ei, Margaret, s-au adresat copiilor care fuseseră evacuați din casele lor pentru a scăpa de bombardamentele germane.

Ea a spus că britanicii de astăzi se vor putea mândri și ei în fața urmașilor pentru modul în care au trecut peste această criză.