Evenimentul Zilei > International > Regimul comunist din China a declanșat Vânătoarea de Disidenți sub acoperirea Epidemiei
Regimul comunist din China a declanșat Vânătoarea de Disidenți sub acoperirea Epidemiei

Regimul comunist din China a declanșat Vânătoarea de Disidenți sub acoperirea Epidemiei

Se înmulțesc arestările, consemnările la domiciliu și disparițiile în rândul cetățenilor care au îndrăznit să critice regimul pentru modul în care a gestiona epidemia.

Poliția l-a prins pe Xu Zhiyong, sâmbătă seara, în cartierul Panyu din Canton, metropola din sudul Chinei. Acest profesor universitar, cunoscut pentru lupta sa împotriva discriminărilor și pentru criticile sale la adresa regimului, ceruse la începutul lui februarie demisia lui Xi Jinping.

Arestarea lui Xu ilustrează valul de represiune la scară națională declanșat de autorități sub acoperirea luptei împotriva epidemiei de coronavirus, scrie Le Point.

Pe 14 februarie, Xu publicase un ultim articol, un omagiu adus doctorului Li Weliang, cel care anunțase epidemia și care decedase cu o săptămână înainte. Li acuzase regimul că ascunde adevărul în legătură cu coronavirusul.

„Această calamitate națională nu se poate produce decât în absența democrației și a libertății de expresie”, a scris profesorul Xu.

„În timp ce opinia publică este impresionată de doctorul Li și de situația din țară, Partidul Comunist se ascunde în umbră și se mulțumește să privească și să asculte. În inimile lor, nu există nici rău, nici conștiință, nici o limită, nici o umanitate.”

Moartea doctorului Li Weliang a declanșat un val fără precedent de omagii, dar și de critici la adresa regimului, acuzat că a agravat situația prin secretomania sa.

Xu Zhiyong era urmărit de la sfârșitul lui decembrie pentru o afacere fără legătură cu epidemia. Potrivit câtorva dintre apropiații săi, intervievați de radioul american NPR, mai mulți dintre prietenii săi activiști fuseseră arestați la sfârșitul lui 2019, după o reuniune ținută la Xiamen. Xu era singurul care reușise să scape de arestare.

Autoritățile îi acuză pe arestați că au discutat despre „tranziția democratică în China”, deci de complot împotriva statului.

Activista feministă Li Qiaochu, iubita lui Xu, a dispărut și ea duminică.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: