Evenimentul Zilei > Justitie > Regele spărgătorilor din România a primit o sentință record. A evadat din arest folosindu-se de o unghieră
Regele spărgătorilor din România a primit o sentință record. A evadat din arest folosindu-se de o unghieră

Regele spărgătorilor din România a primit o sentință record. A evadat din arest folosindu-se de o unghieră

Judecătoria Cluj Napoca a dispus condamnarea la o pedeapsă foarte mare a unui temut spărgător de locuințe.

Unul dintre cei mai vestiți spărgători de locuințe din România este Czika Laszlo Ștefan. Acesta a fost condamnat de către Judecătoria Cluj Napoca la pedeapsa de 30 de ani de închisoare. De remarcat că sentința este una foarte mare, perioada de condamnare fiind una cu mult mai mare ca și cele aplicate în cazurile de omor calificat.

„În perioada ianuarie – februarie 2016 pe raza municipiului Cluj-Napoca au fost înregistrate un număr de 40 de fapte având ca mod de operare folosirea de chei adevărate sau mincinoase, precum şi forţarea butucului uşii de acces în locuinţă. În continuare, având în vedere multitudinea de fapte de furt din locuinţă, având ca mod de operare folosirea de chei adevărate sau mincinoase, comise pe raza municipiului Cluj Napoca într-un timp relativ scurt, au determinat organele de cercetare penală la intensificarea activităţilor în vederea depistării autorilor”, susțin autoritățile judiciare, citate de presa locală.

Czika a fost găsit vinovat pentru comiterea a zeci de spargeri pe raza județelor Cluj, Satu Mare, Sibiu, Târgu Mureș, Brașov, Iași și Piatra Neamț. El se află închis la închisoare unde ispășește o altă pedeapsă tot pentru comiterea infracțiunilor de furt calificat.

A evadat din arest IPJ Cluj in trei minute

În 2016, Czika a evadat din arestul IPJ Cluj, de unde a plecat fără ca gardienii să aibă habar ce se întâmplă. După asta, șeful IPJ Cluj de la acel moment, chestorul Tudor Grindean a fost nevoie să se pensioneze.

După câteva zile de la evadare, Czika a fost prins. El le-a povestit anchetatorilor cum a reușit să fugă cu ajutorul unei unghiere pe care a primit-o de la un alt deținut, și cu a unei agrafe de birou.

În ziua evadării, Czika a fost dus la camera de plimbare, de poliţistul Dominciuc, de unde a fugit ca de pe stradă.

„În legătură cu activitatea de dezasigurare a vizetei, Czika a acţionat sistemul de siguranţă al vizetei, deshis pe jumătate, în momentul în care a fost scos prima dată la plimbare, într- un moment de neatenţie al poliţistului (Bercheşan – n.r.)”, susţin procurorii.

Apoi, folosindu-se de o agrafă de birou, Czika s-a făcut nevăzut.

„Cu o agrafă de birou, Czika a dezasigurat zăvorul vizetei, după deschiderea acesteia, el introducând mâna prin gaura de la vizetă şi acţionând zăvorul care asigura efectiv uşa de acces, acesta nefiind prevăzut cu vreun sistem de siguranţă”.

Ieşit în hol, spărgătorul a mers spre uşa închisă cu un lacăt care asigura ieşirea din arest spre curtea interioară a Poliţiei Cluj.

„Din componentele trusei de manichiură, precum şi din alte obiecte, inculpatul a reuşit să deschidă atât lacătul care era montat pe uşă, cât şi sistemul de siguranţă, propriu zis, al uşii, yala de siguranţă, ulterior el reuşind să ajungă în curtea interioară a IPJ Cluj”, mai susțin anchetatorii.