Evenimentul Zilei > EVZ Special > Regele Mihai, descoperit în arhivele CIA. Avertismentul dramatic transmis la Casa Albă în 1944. RETROSPECTIVA 2017
Regele Mihai, descoperit în arhivele CIA. Avertismentul dramatic transmis la Casa Albă în 1944. RETROSPECTIVA 2017

Regele Mihai, descoperit în arhivele CIA. Avertismentul dramatic transmis la Casa Albă în 1944. RETROSPECTIVA 2017

În 2017, ziariștii din întreaga lume au avut un „regal” de documente desecretizate, lansate de arhivele naționale ale Statelor Unite. La sfârșitul lunii octombrie, printr-o decizie a președintelui Donald Trump de a nu se opune declasificării actelor care s-au strâns, din 1963 încoace, în legătură cu asasinarea celui de-al 35-lea președinte american, John Fitzgerald Kennedy.

Evenimentul Zilei a fost singurul ziar din România care a urmărit acest fenomen care a incendiat imaginația adepților teoriilor conspirației.

Deschiderea spre arhivele americane a scos la iveală și alte lucruri legate de România. De exemplu, am publicat chiar pe 8 noiembrie, zi cu o semnificație deosebită pentru memoria Regelui Mihai I al României, un document al OSS, strămoșul CIA, din care rezultă că, imediat după Insurecția din 23 august 1944, în septembrie, Regele le-a trimis americanilor, prin intermediul mareșalului Curții Regale, Ioan Mocsony Stârcea, informații despre cum Rușii urmau să acapareze România, descriind exact evenimentele care aveau să urmeze, din 1944 în 1947. Președintele Franklin Delano Roosevelt nu l-a crezut sau nu l-a interesat soarta României dincolo de înțelegerile cu Stalin.

Iată un singur fragment din documentul CIA publicat de Evenimentul: „Monarhia va fi discreditată ca o unealtă a politicienilor și plutocraților și va fi abolită. Apoi, va urma un plebiscit bazat pe modelul statelor baltice și votul va fi 99.9911% în favoarea aderării la URSS.”

Publicat in categoriile: EVZ Special
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: