Procurorii  Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism  (DIICOT) au anunțat că, în urma unor percheziții efectuate, joi dimineața, împreună cu polițiștii BCCOC, l-au identificat , în Pitești, pe un important membru al mafiei italiene, Nicola Inquieto. Italianul este cunoscut, în județul Argeș ca un prosper om de afaceri, dezvoltator imobiliar și proprietar al firmelor Vitality SPA, Italy Construcții, Daniela Construcții și a unei cafenele. Acțiunea autorităților române a surprins „lumea bună” a județului Argeș, deoarece Nicola Inquieto se află în România din 2004, anul în care a început să își deschidă societăți.

Procurorii DIICOT transmit, însă, că „faţă de suspect a fost emis mandat european de arestare de către autorităţile judiciare din Italia”. Mai exact, acţiunea s-a desfăşurat în baza ordinului european de anchetă emis de autorităţile judiciare din Italia, în speță Parchetul Republicii din Napoli – Direcția Generală Antimafia. Drept urmare, au fost efectuate cinci percheziţii domiciliare pe raza municipiului Piteşti, județul Argeş, „în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în săvârşirea de infracţiuni economico finanaciare şi spalarea banilor, din care fac parte mai multe persoane fizice si juridice”.

De asemenea, au fost efectuate percheziții și în Italia, acolo unde fratele lui Nicola, Giuseppe Inquieto, în vârstă de 48 de ani a fost arestat, fiind bănuit de aceleași infracțiuni.

Anchetatorii români susțin că, începând cu anul 2002, pe teritoriul Italiei și al României a acţionat un grup infracţional organizat, specializat în săvârşirea de infracțiuni economico finanaciare şi spălarea banilor.

Aşa cum rezultă din mijloacele de probă, gruparea era coordonată de către Nicola Inquieto, care controla direct sau prin persoane interpuse mai multe societăţi, care erau parte integrantă din grupul infracţional organizat, cu roluri bine definite. Activitatea infracţională a lui Nicola Inquieto, unul dintre membri clanului de tip mafiot Zagaria,  a început pe teritoriul statului italian în urmă cu mai multi ani, respectiv din anul 2002, prin înfiinţarea unor societati comerciale cu obiecte de activitate diverse (în principal în domeniul tehnologiei comunicaţiilor), transmite DIICOT.

 

Ulterior, începând din anul 2004, direct şi prin intermediul membrilor săi de familie,  Nicola Inquieto „şi-a transferat în mod disimulat veniturile obţinute din activităţile infracţionale în România, ocazie cu care a înfiinţat de-a lungul timpului mai multe societăţi comerciale pe raza municipiului Piteşti, având ca obiect principal de activitate construcţia clădirilor rezidenţiale şi nerezidenţiale”.

 

„Activităţile comerciale desfaşurate de către cele patru societăţi înfiinţate pe teritoriul României, în judeţul Argeş, s-au derulat sub o aparentă legalitate, iar profiturile obţinute în domeniul imobiliar au fost transferate de asemenea în mod disimulat către membrii familiei sale din Italia, aceştia din urmă având rolul de persoane interpuse în circuitul infracţional, adevăratul scop fiind de fapt finanţarea clanului de tip mafiot Zagaria, care acţionează pe teritoriul Italiei”, se arată în comunicatul DIICOT.

 

Prin acest mod de operare, afaceristul italian  ar fi controlat, manipulat si transferat fluxuri financiare importante din România în Italia.

 

„De asemenea, din materialul probatoriu a rezultat în mod clar probe care confirmă apartenenţa suspectului I.N. la clanul de tip mafiot Zagaria, fiind un membru important al acestui clan pe teritoriul României”, precizează DIICOT.

 

Totodată, Nicola Inquieto este acuzat că a finanţat printre altele si sprijinit în mod concret deţinutii clanului DEI CASALESI, o fracţiune a clanului de tip mafiot Zagaria.

 

„În cauză se efectuează activităţi complexe în vederea identificării şi strângerii de probe pentru savârşirea infracţiunilor de spălare de bani şi grup infracţional organizat, respectiv asociere criminală de tip mafiot, aceasta din urmă raportată la legislaţia autorităţilor din Italia”, au mai transmis procurorii DIICOT.

 

Suportul de specialitate în acest caz a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale. De asemenea, acțiunea a beneficiat de sprijinul reprezentanților autorităților judiciare italiene și al polițiștilor de investigații criminale și de investigare a criminalității economice din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Argeș. La percheziții au participat și jandarmi.

Presa italiană relatează că Nicola Inquieto are legătură cu clanul Casalesi, parte a Camorra, organizația mafiotă care activează în Campania.  Șeful clanului este cunoscutul mafiot Michele Zagaria, care a fost căutat de poliția italiană timp de 16 ani. Michele Zagaria a fost prins în 2011, după ce politiștii au săpat printr-un buncar secret în orașul său natal Casapesenna, în apropiere de Napoli. Șeful puternicului clan Casalesi, Zagaria a fost condamnat în absență la mai multe pedepse cu închisoarea pe viață. El este supranumit „Capastorta” pentru brutalitatea sa.