Evenimentul Zilei > Actualitate > Recunoaşterea facială cu ajutorul camerelor mobile a fost interzisă
Recunoaşterea facială cu ajutorul camerelor mobile a fost interzisă

Recunoaşterea facială cu ajutorul camerelor mobile a fost interzisă

Tehnologia de recunoaştere facială cu ajutorul camerelor mobile a fost interzisă pentru următorii trei ani în California întrucât asociază în multe cazuri oameni nevinovaţi cu fotografii din dosarele Poliţiei

Poliţiştii din California nu vor mai avea dreptul de a utiliza programe de recunoaştere facială pe ecranele camerelor lor mobile timp de trei ani, potrivit unei legi ratificate în această săptămână de guvernatorul democrat al acestui stat federal american, informează AFP, citat de agerpres.ro.

Textul de lege a fost iniţiat de Phil Ting, un politician din San Francisco, devenit în luna mai primul oraș american care a interzis orice utilizare a unor instrumente de recunoaştere facială de către forţele de ordine, invocând îngrijorările tot mai mari ale populaţiei legate de protejarea vieții private.


„Tehnologia de recunoaştere facială a devenit sinonimă cu transformarea camerelor mobile” purtate de poliţişti într-un „instrument de supraveghere 24 de ore din 24, ce permite forţelor de ordine să urmărească toate deplasările noastre”, a declarat Phil Ting.

După părerea lui, un alt impediment major ar fi că această tehnologie „nu ar fi ajuns încă la maturitate, întrucât asociază în mod eronat oameni nevinovaţi cu fotografii din dosarele Poliţiei, inclusiv pe mine”, a scris Phil Ting pe Twitter, declarându-se încântat de adoptarea acestei legi.

El face parte, într-adevăr, dintre cei 26 de politicieni care au fost „recunoscuţi” de un program informatic, într-o manieră eronată, într-un set de fotografiil provenind dintr-o bază de date cu delincvenţi americani, cu ocazia unei demonstraţii realizate de ACLU, o asociaţie care militează pentru apărarea drepturilor civile. În total, 120 de fotografii ale unor aleşi locali au fost comparate cu imaginile incluse în acea bază de date publice.

Grupul Amazon, creatorul software-ului Rekognition, folosit de ACLU în timpul acelei demonstraţii, a denunţat în trecut acel test, spunând despre el că a reprezentat o acţiune de publicitate şi că programul informatic nu fusese calibrat corect.

Legea adoptată în California afirmă de asemenea că aceste tehnici de supraveghere biometrică sunt mai puţin fiabile atunci când este vorba despre identificarea femeilor, a tinerilor şi a persoanelor de culoare, fapt care generează pentru aceste segmente de populaţie un risc sporit şi „nefast” de identificare eronată.

Moratoriul pe trei ani nu se aplică decât camerelor corporale, dar nu împiedică forţele de ordine din California să utilizeze programe de recunoaştere facială folosite de camere fixe sau de alte aplicaţii.

 

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.