Record istoric! Vestea care zguduie toată România. Toți românii vor fi afectați

Record istoric! Vestea care zguduie toată România. Toți românii vor fi afectațibenzinarie / Sursa: arhiva EVZ

Am început anul 2022 cu prețuri record, la pompă. Benzina și motorina s-au scumpit și cu 25 de procente în ultimul an, iar acum vedem noi majorări de prețuri, după ce au crescut accizele de la 1 ianuarie.

Se anunţă noi scumpiri la benzină şi motorină, iar rețurile la alimente vor exploda. Conform datelor de la INS, preţurile au fost mai mari în decembrie 2021 faţă de aceeaşi perioadă anul trecut cu 8,2%.

Pe lista scumpirilor: Benzina premium care începe să se apropie de opt lei pe litru

Acum un an, un litru de benzină la pompă era în jur de 4 lei și 80 de bani. În vară, însă, prețul mediu a ajuns la aproape 6 lei, iar în noiembrie, era deja 6,3 lei. Tot atât este și acum un litru de benzină, după ce scăzuse în decembrie, însă la unele benzinării trece și 6 lei și 50 de bani. Dacă facem un calcul vedem că pentru un plin de benzină de 40 de litri, de exemplu, plătim acum în plus peste 60 de lei, față de anul trecut.

Am început anul cu o inflație uriașă, care în mare parte atrasă de majorarea preţului la gaze naturale. Cu 51,57% într-un singur an. Majorări mari s-au produs şi la energie electrică, combustibili şi energie termică. Toate aceste creşteri au dus şi la scumpiri de alimente. Uleiul s-a scumpit cu 27,7%, cartofii cu 24,89, făină, mălaiul si pâine.

Preţul benzinei premium a depăşit 7 lei pe litru la pompă

O creștere cu 40% mai mult decât în 2020, când un litru de carburant costa sub 5 lei. Temerile românilor sunt că scumpirile carburanţilor nu se vor opri aici. În Bucureşti preţul benzinei premium era astăzi la unele staţii 7,32, iar cel al motorinei premium - motorina 7 lei.

După cum se poate observa, prețul motorinei a urmat aceeași traiectorie. Principala cauză este creșterea prețului petrolului, însă, românii au văzut scumpiri la pompă și pentru că leul a pierdut teren în fața dolarului american, spun experţii.

Din preţul final de la pompă, aproximativ jumătate reprezintă acciza și TVA, care se vireaza la bugetul statului. Alte state europene au plafonat anumite preţuri. De exemplu, Ungaria a stabilit un preţ maxim pentru benzina standard de 1,35 euro pe litru. La noi, o astfel de plafonare nu intră în discuţie deocamdată, relatează Antena 3.

 

 

Ne puteți urmări și pe Google News