Evenimentul Zilei > Economie > Cât îi costă pe turiștii de pe Valea Prahovei un litru de benzină
Cât îi costă pe turiștii de pe Valea Prahovei un litru de benzină

Cât îi costă pe turiștii de pe Valea Prahovei un litru de benzină

Sezonul de iarnă aduce și prețuri mărite în stațiunile montane. La loc fruntaș se află carburanții. Acum, la o benzinărie din Predeal, turiștii sunt nevoiți să scoată din buzunar 7, 03 lei pentru un litru de benzină premium. Un litru de benzină standard costă 6,52 lei. Practic, în toată țara prețurile au explodat.

Recent, prețul benzinei în România a atins cel mai ridicat nivel din ultimii 7 ani, după ce s-a aflat pe un trend ascendent de la începutul anului. Prețul motorinei a avut și el o evoluție constantă în 2021 și a atins recent maximul ultimilor 3 ani.

Preţul petrolului atinge, în aceste zile, cel mai mare nivel din 2014

Conform datelor Peco-online, prețul mediu al benzinei în România pe 6 octombrie a fost de 6,09 lei pe litru. Ultima dată când a fost depășită această valoare s-a întâmplat în 23 iulie 2014, când un litru de benzină s-a vândut cu 6,39 lei pe litru.

Preţul petrolului atinge, în aceste zile, cel mai mare nivel din 2014, ca urmare a cererii crescute de produse energetice, depăşind marţi 80 de dolari pe baril pe bursa americană.

Vineri, barilul se tranzacţiona cu 79,44 dolari. Anul trecut în această perioadă, petrolul costa 40 de dolari pe baril, scrie Gândul.ro.

Analiştii spun că barilul ar putea ajunge aproape de 100 de dolari la sfârşitul anului, ceea ce înseamnă că şi carburanţii se vor scumpi din nou.

În România, preţul benzinei atinge acum cele mai mari valori din ultimii 7 ani
Aceste majorări au fost determinate de creşterea continuă a barilului de petrol, care a ajuns acum să se tranzacţioneze la bursa de la Londra cu 81 de dolari, faţă de 50 de dolari cât era la început de an, anunță stririleprotv.ro.

Analiştii spun că barilul ar putea ajunge aproape de 100 de dolari la sfârşitul anului, ceea ce înseamnă că şi carburanţii se vor scumpi iarăşi.

Scumpiri în lanț

De vină ar fi marii producători care au scumpit barilul de petrol, cu scopul de a-și recupera pierderile de anul trecut. Analiștii economici spun că scumpirile vor continua și vor fi resimțite în tot ce vom cumpăra pentru viața de zi cu zi.

Românii simt deja și presiunea scumpirilor la energia electrică, iar mai mulți oameni au primit facturi uriașe. În timp ce alte țări precum Spania și Italia au găsit soluții pentru a-i ajuta pe consumatori, guvernanții noștri caută soluții pentru românii afectați de valul de scumpiri.