Evenimentul Zilei > Politica > Record în Parlament. Cinci deputați au cheltuit 22 de mii de euro în Kazahstan
Record în Parlament. Cinci deputați au cheltuit 22 de mii de euro în Kazahstan

Record în Parlament. Cinci deputați au cheltuit 22 de mii de euro în Kazahstan

Unul dintre parlamentarii contactați de EVZ nu știa ce sumă s-a cheltuit în deplasarea externă în care a fost și el, și mai ales pe ce. Știa doar că „a luat diurnă conform legii”

Pentru cinci deputați care în luna martie au participat ca observatori la alegerile parlamentare anticipate din Kazahstan, Camera Deputaților a scos din buzunar nu mai puțin de 99.667 de lei, ceea ce înseamnă aproximativ 22.000 de euro.Din informarea depusă pe site-ul Camerei Deputaților aflăm că în perioada 17-21 martie 2016 au participat ca observatori independenți la Misiunea de observare a alegerilor parlamentare anticipate în Republica Kazahstan deputații: Florin Iordache, Ionaș Urcan, Varol Amet, Radu Surugiu și Petru Movilă. Primii trei au monitorizat 11 secții de votare din zona orașului Almaty, iar ceilalți doi 13 secții de votare din Astana.


FOTO: Florin Iordache„De unde să știu eu?!”

Contactat de EVZ, Varol Amet, deputat care reprezintă Uniunea Tătarilor-Turco Musulmani din România, ne-a spus că habar n-are nici câți bani s-au cheltuit, nici pe ce. „De unde să știu eu?!! Eu nu am încasat niciun ban. Cred că s-a plătit prin Camera Deputaților. Eu am luat diurnă conform legii. V-am spus clar, nu am luat niciun ban, banii au fost achitați prin casierie. Nici nu m-a interesat!”.


FOTO:Radu Surugiu„Cred că drumul, e foarte departe”

La rândul său, deputatul Florin Iordache (PSD) a spus că, cel mai probabil, foarte scump a fost avionul. „Cazarea a fost obișnuită, nimic… Cred că drumul, e foarte departe. A fost avion București-Astana. Iar unii am participat la observarea alegerilor din Almaty. N-am idee. Devizul e la Camera Deputaților. Cred că avionul e scump. În rest, n-a fost nimic altceva”, a declarat Florin Iordache pentru EVZ.


FOTO: Varol AmetPe site-ul unei companii ariene, un bilet de avion dusîntors București – Astana costă maxim 500 de euro. De asemenea, o noapte de cazare la un hotel de patru stele în Astana costă între 300 și 400 de lei. Dacă facem un calcul pe aceste prețuri, costul deplasării pentru cei cinci deputați nu ajung nici măcar la 10.000 de euro. Deplasarea în Kazahstan a fost cea mai scumpă din luna martie, și nu numai.


FOTO: Petru MovilăDoi deputați care au fost în Turcia cu prilejul vizitei efectuate de Klaus Iohannis au plătit pentru două zile și jumătate suma de 4.967 de lei. Patru deputați care au fost trei zile în Germania au cheltuit 17.909 lei, iar pentru doi aleși care au stat șase zile în Italia s-a plătit 12.270 de lei.


FOTO: Urcan Ionaș FlorinÎn SUA s-a cheltuit 20.000 de dolari

Președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, a fost în toamnă cinci zile în SUA alături de alți patru colegi. Vizita a costat nu mai puțin de 79.092 de lei, aproximativ 20.000 de dolari. Deplasarea a avut loc în perioada 26-30 octombrie. Președintele Camerei Deputaților a participat, împreună cu o delegație parlamentară, la Parliamentary Intelligence Security Forum.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.