În acest an, de la redeschiderea centrelor “La Pedale” și până în prezent un număr record de bucureșteni – peste 35.000 – au pedalat gratuit o bicicletă în Parcurile Herăstrău și Kiseleff. Astfel, în acest an va fi doborât recordul anului trecut, când pe toată perioada de funcționare a centrelor (aprilie- noiembrie) peste 40.000 de bucureșteni au pedalat gratuit una din bicicletele verzi puse la dispoziția lor în cele două parcuri.

Ca în fiecare an, și în 2014, Centrele ”La Pedale” amenajate de Primăria Sectorului 1 și Asociația Green Gate vor rămâne deschise pentru amatorii de sport și mișcare în aer liber până la începutul lunii noiembrie.

Începând din acest an, iubitorii sportului pe două roți au la dispoziție, gratuit, 700 de biciclete, cu 200 mai mult față de anul trecut. Cei dornici să facă o plimbare trebuie să ştie să meargă cu bicicleta, să cunoască regulile de circulaţie, să aibă un comportament decent și să aducă bicicletele înapoi în stare bună de funcționare.

“Mersul pe bicicletă a devenit aproape un simbol al civilizaţiei urbane europene din secolul XXI. În marile oraşe din Europa, oamenii au înţeles că lupta cu aglomeraţia din trafic nu poate fi câştigată la volanul automobilului. De aceea, apelează într-un număr cât mai mare la acest mijloc de transport sănătos, curat şi – de ce nu? – eficient. Scopul nostru, al Primăriei Sectorului 1, este tocmai promovarea acestei soluţii europene la traficul din ce în ce mai sufocant din Bucureşti. Ne urcăm pe bicicletă (şi) pentru că vrem ca Bucureştiul să semene cu marile oraşe din Europa”, afirmă Primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman.

Bicicletele verzi sunt disponibile în trei modele – pentru copii, adolescenţi și adulți – și pot fi închiriate doar pe baza buletinului de identitate și a unui contract de dare în folosință. Acestea pot fi folosite pentru o perioadă de maximum două ore, doar în perimetrul parcurilor. Centrele ”La Pedale” sunt deschise după următorul program: luni-vineri în intervalul orar 10:00-18:00, iar sâmbătă și duminică de la 10:00 la 19:00.

Programul ”La Pedale”, primul sistem de bike-sharing gratuit din România, ajuns la al șaselea an de existență, este parte a unei acțiuni demarate de Primăria Sectorului 1 care vizează promovarea mersului pe bicicletă în oraș după un model implementat deja cu succes în principalele capitale europene.