Real Madrid, in zodia secetei

Real Madrid, in zodia secetei

Una dintre cele mai titrate echipe din istoria fotbalului se zbate sa iasa dintr-o criza care dureaza de aproape patru ani.

Din 2003, spaniolii n-au mai castigat niciun trofeu. Era "galacticilor" s-a incheiat. Este legea vietii sa treci de la o etapa la alta", a declarat ieri francezul Zinedine Zidane, fostul coordonator de joc al marelui Real creat de presedintele Florentino Perez si antrenorul Vicente del Bosque.

Actuala echipa a clubului iberic este o umbra a formatiei care, intre 1999 si 2003, a castigat nu mai putin de sapte trofee, dintre care doua editii ale Ligii Campionilor.

De noua ori campioana a Europei, gruparea Real Madrid se afla in moarte clinica din 2003, anul in care Del Bosque a fost concediat dupa ce castigase Primera Division.

Ne puteți urmări și pe Google News

De la plecarea sa, pe banca tehnica a Realului s-au perindat cinci antrenori - Carlos Queiroz, Jose Antonio Camacho, Garcia Remon, Vanderlei Luxemburgo, Juan Ramon Lopez Caro. Niciunul n-a gasit insa solutia potrivita pentru a redresa echipa.

Fabio Capello, la a doua experienta

Al saselea tehnician, italianul Fabio Capello, venit in vara lui 2006, a fost vazut drept salvatorul formatiei. Sperantele ca fostul antrenor de la Juventus Torino ii poate resuscita pe "los merengues" scad insa pe zi ce trece.

Echipa madrilena ocupa locul patru in campionat, la sase puncte de prima clasata, FC Barcelona. A fost eliminata din Cupa Spaniei in "optimi" de Betis Sevilla, iar in Liga Campionilor are un avantaj la limita fata de Bayern München (3-2 in meciul-tur din "optimi", disputat in capitala Spaniei). Unele voci spun, pe ocolite, ca "don Fabio" n-are stofa de antrenor, iar succesele in Italia le-a obtinut si cu sprijin din partea arbitrilor. 

Fabio Capello, aflat la a doua experienta ca tehnician al madrilenilor (prima n-a durat decat un an, dar s-a incheiat cu castigarea campionatului), a reusit in mai putin de sase luni sa starneasca nemultumirea multor jucatori.

Real l-a pierdut pe brazilianul Ronaldo, prea gras pentru Capello, dar ideal la AC Milan, pentru care a marcat doua goluri in patru meciuri. Englezul David Beckham va pleca la echipa americana Los Angeles Galaxy, iar brazilienii Emerson, Robinho si olandezul Ruud van Nistelrooy vor sa-si ia talpasita.

Ierarhie Cei mai titrati antrenori din istoria "alb-negrilor" Miguel Munoz                 14 trofee

Luis Molowny                             8

Vicente del Bosque                  7

Leo Beenhakker                       5

Arthur Johnson                         5

Villalonga                                   4

Milian Mijanici                           3

Luis Carniglia                           3

Jupp Heynckes                        2

Benito Floro                              2

John Toshack                          2

Vujadin Boskov                        2

Robert Firsth                            2

Dor de Vicente Antrenorul ar putea reveni printre "los merengues" In Spania se vorbeste tot mai des de o revenire pe banca tehnica la Real Madrid a lui Vicente del Bosque, considerat in acest moment singurul antrenor care poate evita dezastrul. Mustaciosul posac, care intra pe stadion impasibil, cu mainile in buzunare, este ultimul tehnician sub a carui indrumare echipa madrilena a reusit sa castige campionatul si Liga Campionilor.

Dupa ce a pregatit formatia timp de trei luni, in 1994, tehnicianul a revenit in forta pe banca in 1999. In trei ani si sapte luni, gruparea pregatita de Del Bosque a reusit sa castige sapte trofee, intr-un singur mandat. La acest capitol, Del Bosque este depasit doar de Miguel Munoz. Acesta din urma le-a adus madrilenilor 14 trofee in 13 ani si 6 luni (1960-1973).

"Nu voi mai reveni niciodata la Real Madrid", declarase Vicente del Bosque dupa ce fusese demis. Se pare ca lucrurile stau altfel acum. Presa din Spania a scris ca antrenorul iberic ar fi marturisit ca este primul pe lista succesorilor lui Fabio Capello, daca acesta va fi demis, si n-a exclus posibilitatea de a se reintoarce la gruparea madrilena.