Evenimentul Zilei > International > Reacţia premierului ucrainean după ce presa a scris  că ar putea fi înlocuit cu omul de afaceri Serhi Tihipko
Reacţia premierului ucrainean după ce presa a scris  că ar putea fi înlocuit cu omul de afaceri Serhi Tihipko

Reacţia premierului ucrainean după ce presa a scris  că ar putea fi înlocuit cu omul de afaceri Serhi Tihipko

Premierul ucrainean, Oleksi Honcearuk, a comentat informațiile din presă privind înlocuirea sa cu omul de afaceri Serhi Tihipko, susţinând că "guvernul funcționează în regim normal, eradicând în fiecare zi corupţia din ţară".

„Prin urmare, sunt obișnuit să apară astfel de informații în mass-media. Nu, nu am semnat nicio cerere de demisie şi nu am discutat astfel de chestiuni cu președintele” – a asigurat prim-ministrul de la Kiev. Pe de altă parte, Honcearuk a recunoscut că s-a întâlnit cu omul de afaceri Serhi Tihipko, „precum și cu mulți alții”.

„În ultima lună, m-am întâlnit cu aproximativ 20 de oameni. Avem nevoie să consolidăm fiecare poziție din guvern, recurgând la consilieri, la oameni care înțeleg bine industria” – a menţionat premierul ucrainean.

Honcearuk a făcut aceste precizări după ce, în cursul zilei de miercuri, presa de la Kiev a scris că președintele Volodimir Zelenski l-ar putea numi pe omul de afaceri Serhi Tihipko în funcția de premier, în locul lui Oleksi Honcearuk. Publicaţia Kyiv Post, de exemplu, citând trei surse din guvern, a scris că preşedintele Zelenski ia în calcul candidatura lui Serhi Tihipko.

Portalul LB.ua, de asemenea, a scris că, potrivit surselor sale, „premierul Honcearuk trebuie să plece din proprie iniţiativă”. „Această chestiune a fost deja soluţionată. Honcearuk este protejat de imunitate, astfel că va părăsi funcţia de bunăvoie.

După aceea, va fi convocată o ședință extraordinară, la care va fi votată o nouă numire de premier” – a declarat pentru LB.ua o sursă de la putere. Potrivit unei surse parlamentare, în Rada Supremă de la Kiev există suficiente voturi pentu a susţine noua candidatură, Serhi Tihipko urmând să fie prezentat de către președinte.

Ziarul Ukrainska Pravda, de asemenea, a menţionat că Tihipko a fost văzut săptămâna trecută intrând în Biroul Preşedintelui, unde ar fi avut loc discuţii pe marginea poziției de vicepremier pentru economie și industrie. Publicația a scris că Tihipko ar fi luat în calcul şi ca o alternativă la actualul premier, însă, deocamdată, în Biroul Preşedintelui nu s-a luat decizia de a-l schimba din funcţie pe prim-ministrul Oleksi Honcearuk.

Între 2002-2004, omul de afaceri Serhi Tihipko a fost şef al Băncii Naţionale a Ucrainei. Tihipko a mai fost membru al Consiliului Național de Securitate și Apărare, a condus diverse comisii, consilii și comitete guvernamentale ucrainene.

De asemenea, a reprezentat Ucraina în structurile interguvernamentale ale Comunităţii Statelor Independente (CSI). În noiembrie 2004, Serhi Tihipko a decis să renunţe la politică şi s-a concentrat pe gestionarea propriului business – grupul financiar TAS, care include TAS-Investbank, TAS-Commerzbank, TAS-Businessbank, compania de asigurări TAS, clinica de medicină de familie și o serie de alte afaceri.

În 2010, Tihipko a candidat la alegerile prezidenţiale, clasându-se pe locul trei. După alegerile respective, a primit postul de viceprim-ministru pentru probleme economice în guvernul condus de premierul pro-rus Mikola Azarov.

Pe 9 decembrie 2010, ca urmare a reformei administrative, Serhi Tihipko a fost numit viceprim-ministru și ministru pentru politici sociale. Şase ani mai târziu, pe 12 ianuarie 2016, Consiliul de Supraveghere al TAScombank (Kiev) l-a numit pe Serhi Tihipko în funcția de președinte al consiliului.

Sursa: www.lb.ua

Traducere – RADOR

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: