„Prin urmare, sunt obișnuit să apară astfel de informații în mass-media. Nu, nu am semnat nicio cerere de demisie şi nu am discutat astfel de chestiuni cu președintele” – a asigurat prim-ministrul de la Kiev. Pe de altă parte, Honcearuk a recunoscut că s-a întâlnit cu omul de afaceri Serhi Tihipko, „precum și cu mulți alții”.

„În ultima lună, m-am întâlnit cu aproximativ 20 de oameni. Avem nevoie să consolidăm fiecare poziție din guvern, recurgând la consilieri, la oameni care înțeleg bine industria” – a menţionat premierul ucrainean.

Honcearuk a făcut aceste precizări după ce, în cursul zilei de miercuri, presa de la Kiev a scris că președintele Volodimir Zelenski l-ar putea numi pe omul de afaceri Serhi Tihipko în funcția de premier, în locul lui Oleksi Honcearuk. Publicaţia Kyiv Post, de exemplu, citând trei surse din guvern, a scris că preşedintele Zelenski ia în calcul candidatura lui Serhi Tihipko.

Portalul LB.ua, de asemenea, a scris că, potrivit surselor sale, „premierul Honcearuk trebuie să plece din proprie iniţiativă”. „Această chestiune a fost deja soluţionată. Honcearuk este protejat de imunitate, astfel că va părăsi funcţia de bunăvoie.

După aceea, va fi convocată o ședință extraordinară, la care va fi votată o nouă numire de premier” – a declarat pentru LB.ua o sursă de la putere. Potrivit unei surse parlamentare, în Rada Supremă de la Kiev există suficiente voturi pentu a susţine noua candidatură, Serhi Tihipko urmând să fie prezentat de către președinte.

Ziarul Ukrainska Pravda, de asemenea, a menţionat că Tihipko a fost văzut săptămâna trecută intrând în Biroul Preşedintelui, unde ar fi avut loc discuţii pe marginea poziției de vicepremier pentru economie și industrie. Publicația a scris că Tihipko ar fi luat în calcul şi ca o alternativă la actualul premier, însă, deocamdată, în Biroul Preşedintelui nu s-a luat decizia de a-l schimba din funcţie pe prim-ministrul Oleksi Honcearuk.

Între 2002-2004, omul de afaceri Serhi Tihipko a fost şef al Băncii Naţionale a Ucrainei. Tihipko a mai fost membru al Consiliului Național de Securitate și Apărare, a condus diverse comisii, consilii și comitete guvernamentale ucrainene.

De asemenea, a reprezentat Ucraina în structurile interguvernamentale ale Comunităţii Statelor Independente (CSI). În noiembrie 2004, Serhi Tihipko a decis să renunţe la politică şi s-a concentrat pe gestionarea propriului business – grupul financiar TAS, care include TAS-Investbank, TAS-Commerzbank, TAS-Businessbank, compania de asigurări TAS, clinica de medicină de familie și o serie de alte afaceri.

În 2010, Tihipko a candidat la alegerile prezidenţiale, clasându-se pe locul trei. După alegerile respective, a primit postul de viceprim-ministru pentru probleme economice în guvernul condus de premierul pro-rus Mikola Azarov.

Pe 9 decembrie 2010, ca urmare a reformei administrative, Serhi Tihipko a fost numit viceprim-ministru și ministru pentru politici sociale. Şase ani mai târziu, pe 12 ianuarie 2016, Consiliul de Supraveghere al TAScombank (Kiev) l-a numit pe Serhi Tihipko în funcția de președinte al consiliului.

Sursa: www.lb.ua

Traducere – RADOR