Evenimentul Zilei > International > Reacția Parisului: Carlos Ghosn nu trebuie să mai rămână la conducerea Renault! Mii de români pot rămâne pe drumuri!
Reacția Parisului: Carlos Ghosn nu trebuie să mai rămână la conducerea Renault! Mii de români pot rămâne pe drumuri!

Reacția Parisului: Carlos Ghosn nu trebuie să mai rămână la conducerea Renault! Mii de români pot rămâne pe drumuri!

Carlos Ghosn nu trebuie să mai rămână la conducerea Renault după arestarea sa în Japonia, a afirmat ministrul francez de Finanţe, Bruno Le Maire.

 

Carlos Ghosn nu trebuie să mai rămână la conducerea Renault după arestarea sa în Japonia, a afirmat ministrul francez de Finanţe, Bruno Le Maire.

El cere producătorului auto să instaleze o nouă echipă de conducere pentru limitarea daunelor, transmite Reuters.

Ghosn, unul dintre cei mai cunoscuţi lideri ai industriei auto mondiale, a fost arestat luni în Japonia, după ce Nissan, partener de alianţă cu Renault, a anunţat că acesta a făcut ilegalităţi care au inclus folosirea banilor companiei în scopuri personale şi subevaluarea veniturilor sale câştigate pe parcursul mai multor ani.

Nissan intenţionează să îl demită joi pe Ghosn din funcţia de preşedinte.

Ghosn este şi preşedinte şi director general al Renault şi preşedinte al Mitshubishi.

Carlos Ghosn nu se mai află în poziţia de a conduce Renault. Nu am cerut plecarea oficială a lui Ghosn din consiliul de administraţie dintr-un simplu motiv, acela că nu avem o dovadă şi trebuie să urmăm procedurile legale”, a adăugat Le Maire.

Statul francez deţine o participaţie de 15% la Renault, care la rândul său deţine 43,4% din acţiunile Nissan.

Le Maire a mai cerut board-ului Renault să se reunească în următoarele ore şi să stabilească o conducere interimară, ca urmare a arestării lui Ghosn, care este preşedinte şi director general al producătorului auto francez.

Un purtător de cuvânt al Renault a declarat că board-ul grupului se va reuni în cursul zilei de marţi şi va discuta despre înlocuirea temporară a lui Ghost, pe perioada în care acesta se va afla în detenţie în Japonia, au declarat surse apropiate situaţiei.

Le Maire a mai spus că îl va contacta pe omologul său japonez în această chestiune şi a reiterat că prioritatea Franţei este să asigure stabilitatea Renault.

Ministrul francez a adăugat că parteneriatul dintre Renault şi Nissan este atât ân  interesul Franţei cât şi al Japoniei şi al ambelor companii.

“Grupul Renault a fost slăbit, ceea ce face necesar să acţionăm rapid”, a arătat Le Maire.

Acţiunile Renault au scăzut cu 2,8% în dimineaşa zilei de marţi, după ce luni au coborât cu 8,4%.

Bank of America Merrill Lynch a redus ratingul acţiunilor Renault de la cumpără la neutru, în timp ce Exane BNP Paribas a revizuit în acelaşi sens calificativul.

Le Maire a mai afirmat că a cerut autorităţilor fiscale franceze să verifice declaraţiile lui Ghosn şi că acestea nuy au găsit nimic deosebit.