Evenimentul Zilei > Economie > REACŢIA MULTINAŢIONALELOR după acuzaţiile privind implicarea în PROTESTE
REACŢIA MULTINAŢIONALELOR după acuzaţiile privind implicarea în PROTESTE

REACŢIA MULTINAŢIONALELOR după acuzaţiile privind implicarea în PROTESTE

Acuzaţiile vehiculate recent în spaţiul public împotriva companiilor multinaţionale sunt nefondate şi neconstructive pentru economie şi societate, susţin reprezentanţii Camerei de Comerţ Americane în România (AmCham România), organizaţie care reuneşte 400 de companii americane, internaţionale şi româneşti.

Acestea au cumulat investiţii totale de peste 20 de miliarde de dolari, generând în jur de 250.000 de locuri de muncă.

“În numele membrilor săi, companii americane, româneşti, europene şi internaţionale, AmCham România respinge acuzaţiile îndreptate împotriva companiilor multinaţionale vehiculate recent în spaţiul public prin care acestora li se atribuie o implicare în susţinerea protestelor publice ca reacţie la schimbările fiscale şi legislative. Considerăm nesănătoasă pentru societatea românească propagarea unor insinuări lipsite de fundament. Cetăţenii români, indiferent de locul de muncă, îşi exprimă public, în mod liber şi voluntar convingerile, fără interferenţe din partea angajatorilor”, apreciază reprezentanţii AmCham România, într-un comunicat transmis Agerpres. 

În opinia acestora, capitalul uman este una din cele mai valoroase resurse pe care România le deţine, un important avantaj competitiv ce a plasat România pe harta economiei internaţionale, datorită competenţelor tehnice, lingvistice şi creativităţii prin care în special tinerele generaţii s-au făcut remarcate pe piaţa muncii şi care au avut un rol determinant în atragerea investiţiilor în economia românească. 

“În condiţiile în care acest avantaj este grevat de exodul de tineri talentaţi şi de tendinţele demografice, considerăm că stigmatizarea angajaţilor în funcţie de ţara de origine a investitorilor induce o stare de tensiune şi neîncredere la nivelul angajaţilor şi angajatorilor deopotrivă, şi transmite un semnal nefavorabil către investitori. Prin volumul investiţiilor, amploarea operaţiunilor şi  numărul de locuri de muncă create, companiile multinaţionale asigură bunăstarea a sute de mii de familii de români, au un aport însemnat la PIB, susţin cu dedicare şi  generozitate cauzele sociale şi oferă accesul la expertiza vastă acumulată în alte pieţe, susţinând avansul economiei româneşti”, se arată în comunicatul AmCham România. 

Potrivit sursei citate, trebuie încurajată colaborarea dintre companiile locale şi cele cu capital străin, care sunt parteneri în dezvoltarea unui mediu de afaceri solid şi competitiv, contribuind împreună la realizarea dezideratului de creştere a nivelului de bunăstare a tuturor românilor.