Evenimentul Zilei > International > Reacția dură a Kremlinului. Rusia „vrea să fie lăsată în pace” de Occident şi de „păpușarii” care livrează tancuri Ucrainei
Reacția dură a Kremlinului. Rusia „vrea să fie lăsată în pace” de Occident şi de „păpușarii” care livrează tancuri Ucrainei

Reacția dură a Kremlinului. Rusia „vrea să fie lăsată în pace” de Occident şi de „păpușarii” care livrează tancuri Ucrainei

Serghei Riabkov, ministrul adjunct de Externe, afirmă că Rusia „vrea să fie lăsată în pace” de Occident și că discuțiile cu Kievul sau cu „păpușarii” săi nu au niciun rost.

„Discuțiile cu Kievul și cu cei care trag sforile în spate nu mai au niciun rost. NATO are o persistență maniacală. Discuțiile cu Kievul sau cu păpușarii săi nu au niciun rost după ce SUA şi partenerii lor au decis să livreze tancuri şi vehicule blindate Ucrainei”, a declarat Serghei Riabkov, ministrul adjunct de Externe.

Atac la vasalii, ukronaziştii şi păpuşarii Occidentului

„Suntem pregătiţi să studiem orice iniţiative serioase pentru rezolvarea crizei în Ucraina, dar până în prezent nimeni nu le-a formulat cu adevărat. În condiţiile actuale – când Washingtonul a anunţat livrarea de tancuri, iar vasalii săi, inclusiv Ottawa, se întrec cu privire la cine şi câte vehicule blindate urmează să livreze Ucrainei – nu are rost să discutăm cu ukronaziştii şi nici cu păpuşarii lor”, a mai declarat Serghei Riabkov.

Ambasadorul Ucrainei în Franţa, Vadim Omelcenko, declarase sâmbătă pentru postul BFM că ţările occidentale au promis să livreze în total Kievului 321 de tancuri moderne, între care Abrams americane, Leopard 2 germane şi Challenger 2 britanice. În plus, Ucraina va primi vehicule blindate americane Bradley şi Stryker, Marder germane, AMX-10RC franceze şi CV90 suedeze, printre altele.

Serghei Riabkov a reluat justificările cunoscute ale Moscovei pentru invazie, susţinând că Kievul ar fi ameninţat „interesele de securitate” ale Rusiei, precum şi acuzaţia nefondată că Ucraina ar fi persecutat rusofonii din estul Ucrainei.

Oficialii ruşi şi ucraineni au sugerat că sunt deschişi la negocieri de pace. Dar sunt puţine semne că discuţii de substanţă ar putea avea loc în curând, din moment ce fiecare parte face cereri inacceptabile pentru cealaltă, iar luptele crâncene din prima linie a frontului continuă, notează DPA.

Serghei Riabkov spune că Rusia vrea să fie lăsată în pace

Rusia nu are nevoie de nimic din partea Occidentului, a declarat în acelaşi interviu pentru RIA Novosti ministrul rus adjunct de externe.

„Nu avem nevoie de nimic de la Occident. Vrem să fim lăsaţi în pace. Dar NATO – cu o persistenţă maniacală, demnă de o cauză mai bună – s-a târât în mod constant până la graniţele Rusiei şi, în acelaşi timp, ‘zombifică’ cu poveşti de groază rusofobe ţările vecine nouă”, susţine Riabkov.

„Le-am sugerat în mod repetat, le-am explicat şi cu binişorul şi într-o formă mai aspră, că nu trebuie să facă asta, că vor exista consecinţe”, a afirmat responsabilul diplomatic rus, adăugând că Moscova „nu va ceda în ceea ce priveşte interesele sale legitime în domeniul securităţii” şi nu va permite ca „vorbitorii limbii ruse” să fie asupriţi.

„Americanii nu au ascultat de avertismentele noastre şi nu le-au luat în serios, ci doar au continuat în orice mod posibil să incite Kievul împotriva Rusiei”, a mai susţinut Riabkov, potrivit Agerpres.