„Marina americană a testat pe 16 mai o nouă armă laser, îmbarcată la bordul uneia din navele sale de război.

Testul, care s-a dovedit un succes clar, a fost efectuat pe o dronă aeriană. Era prima dată când se distrugea un asemenea aparat cu o armă laser, a detaliat US Navy într-un comunicat. Nu a fost menționată o localizare exactă, ci pur și simplu că totul s-a desfășurat “în Pacific”.

Imaginile testului au fost difuzate pe YouTube de USNI (United States Naval Institute). Se vede țâșnind de pe nava USS Portland o puternică rază luminoasă. Apoi, se vede ceea ce seamănă cu o dronă în flăcări.

“O dată cu această nouă funcționalitate avansată, redefinim războiul pe mare pentru marină”, a declarat căpitanul Karry Sanders, comandantul USS Portland, într-un comunicat,

US Navy a estimat astfel că armele laser pot fi o apărare eficientă contra dronelor sau a navelor mici. “Aceasta oferă avantaje imediate combatanților și lasă comandantului un spațiu de decizie mai lung și mai multe opțiuni de răspuns”, a concluzionat Sanders”.

Chiar dacă americanii se laudă că sunt primii care doboară o dronă cu o armă laser, experții israelieni au anunțat și ei, cu luni în urmă, că au arme laser capabile să distrugă ținte aeriene, ba chiar au prezentat dovezi  ale  testelor făcute.