Evenimentul Zilei > Opinii > Invitatii EVZ > Războiul „redistribuirii” imigranților! Ungaria: „Cu Salvini, Europa era mai sigură”
Războiul „redistribuirii” imigranților! Ungaria: „Cu Salvini, Europa era mai sigură”

Războiul „redistribuirii” imigranților! Ungaria: „Cu Salvini, Europa era mai sigură”

În vreme ce președintele francez Emmanuel Macron se întâlnea la Roma cu vechiul premier populist Giuseppe Conte, transformat peste noapte în cel mai mare susținător al valorilor europene referitoare la azil, din Ungaria a venit un atac devastator la adresa noului guvern de la Roma și a politicilor pro-imigrație impuse de Uniunea Europeană.

Mult mai puțin dispus să se schimbe după cum bate vântul, ministrul maghiar de externe, Peter Szijjarto, și-a arătat respectul pentru fostul ministru de Interne din Peninsulă.

„Cu Salvini, Europa era în siguranță”. Szijjarto a declarat, de altfel, răspicat că: „Nu există imigranți ilegali în Ungaria, i-am oprit”, sugerând că hotărârea de care a dat dovadă guvernul maghiar a înlăturat o mare povară de pe umerii altor țări europene. Același lucru l-a făcut și Salvini în Italia, a spus ministrul maghiar.

„Italia a reușit, prin închiderea porturilor, să oprească ruta mediteraneană. Dar, acum, Guvernul s-a schimbat. Există o nouă abordare și pentru asta ne pare rău”, a spus Peter Szijjarto, afirmând că decizia noului guvern italian de a permite imigranților să debarce este „deplorabilă și periculoasă”. Prin acceptul dat navelor „umanitare” ale ONG-iștilor, Italia a transmis un semnal periculos imigranților, aproape invitându-i „să vină în Europa”, susține Szijjarto.

Mai mult, această decizie poate fi interpretată și ca o favoare făcută traficanților de ființe umane, adică rețelelor care câștigă sume colosale din trimiterea bărcilor spre Italia. În context, Szijjarto i-a făcut, de altfel, un adevărat elogiu fostului ministru italian de Interne Matteo Salvini: „A fost sub mari presiuni, a luat decizii importante cu privire la imigrație și astfel a contribuit la o mai mare siguranță în Europa”.

Ba, mai mult, Salvini a demonstrat „că imigrația ilegală poate fi oprită”. I ndiferent de schimbările politice din Italia, ministrul maghiar a declarat că Ungaria nu-și schimbă decizia. Singurul ajutor eficient pentru imigranți constă în finanțare și proiecte pentru construcția de spitale și școli la ei acasă. „Răspunsul corect la criza imigrației nu este să deschidem granițele și să distribuim migranții ilegali pe baza cotelor. Dimpotrivă, granițele trebuie apărate.

Depinde de noi să decidem alături de cine vrem să trăim la noi acasă”. Oricât de dură ar fi opoziția Ungariei, sistemul redistribuirii automate a imigranților pare a fi fost deja convenit de liderii formali și informali ai Europei. E numai o chestiune de timp până va fi aplicat. Cel puțin asta reiese din discuțiile franco-italiene. La dineul în onoarea președintelui francez, premierul italian a spus clar că țara sa e deschisă unei soluții europene:

„Trebuie să scoatem problema imigrării din propaganda anti-europeană. Italia nu coboară ștacheta în lupta împotriva traficului de persoane și nu va accepta ca traficanților să li se permită să decidă cum și când să intre, dar există necesitatea de a gestiona fenomenul imigrației într-un mod concret și practic”. Ce înseamnă acest „sistem concret și practic” pentru Conte, am văzut deja.

Toate navele așa-zis umanitare au primit permisiunea de a-și debarca imigrații în porturile italiene. Într-un viitor apropiat, această politică a brațelor deschise va căpăta statut de lege. Iată ce declară Emmanuel Macron:

„Organizarea actuală nu este eficientă, de fapt există o non-cooperare între țări. Suntem ineficienți în cooperare în acceptarea celor care au nevoie (de azil n.r.) și în respingerea celor care nu au. Putem lucra la un mecanism de redistribuire automată coordonat de Comisia Europeană. Suntem pregătiți să lucrăm pentru a găsi o soluție nouă și eficientă”.

Lucrurile sunt, cred eu, cât se poate de clare. Comisia Europeană va răspândi imigranții în toate țările din Uniune. Sau, cel puțin, în cele care își vor da acordul… Cele care se încăpățânează vor suporta consecințele.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.