Evenimentul Zilei > Actualitate > Război total între români și Regatul Unit. Trăim cea mai mare umilință. MAE a luat atitudine
Război total între români și Regatul Unit. Trăim cea mai mare umilință. MAE a luat atitudine

Război total între români și Regatul Unit. Trăim cea mai mare umilință. MAE a luat atitudine

Un afiș cu caracter discriminatoriu pentru români, apărut într-un supermarket din Londra, a stârnit reacția compatrioților noștri din Marea Britanie, dar și a autorităților de la București.

Afișul, pus la standul de băuturi al magazinului Tesco, este un avertisment destinat hoților și, probabil, nu ar fi stârnit indignare dacă n-ar fi fost scris în limba română:

„Avertisment pentru hoții din magazine. Hoții din magazine prinși vor fi urmăriți penal. Ofițeri de poliție îmbrăcați în civil acționează în această zonă”.

Având în vedere limba în care a fost redactat, este evident că anunțul a fost pus special pentru românii din comunitățile locale, care merg la cumpărături în acest magazin. De unde și reacția de protest a Iolandei Costide, fost președinte al Asociației Culturale a Românilor din Anglia până în 1995. Ea a postat pe Facebook o scrisoare deschisă, adresată conducerii lanțului de magazine în care a apărut avertismentul jignitor, în care își arată indignarea față de ceea ce s-a petrecut.

„Nu este demn ca un lanț care se prezintă ca progresist, în serviciul oamenilor, cum ar fi Tesco, să permită profilarea etnică în magazinele sale. Imaginea prezintă un avertisment, în limba română, împotriva hoțului. Trebuie să credem că toți românii sunt hoți, sau poate doar aceia care nu stăpânesc limba bardului și au nevoie ca acest mesaj scandalos să fie explicat în limba română? Vă rog cu amabilitate să îndepărtați astfel de afișe din magazinele dvs., în caz contrar, vom atrage atenția Comisiei pentru egalitate și drepturile omului asupra practicilor dvs”, a scris Iolanda Costide, pe pagina sa de Facebook.

MAE a luat atitudine împotriva discriminării

Mesajul cu caracter discriminatoriu apărut în supermarketul londonez a atras atenția și autorităților de la București care dezaprobă ceea ce s-a întâmplat. Ministerul Afacerilor Externe (MAE) precizează că Ambasada României în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord s-a autosesizat şi a întreprins, în regim de urgenţă, demersuri pentru a exprima surprinderea şi dezacordul părţii române faţă de apariţia unui mesaj în incinta unei filiale a unui cunoscut lanţ de magazine alimentare, ce are un puternic caracter discriminatoriu. Demersurile au fost făcute atât pe lângă conducerea companiei, cât şi pe lângă autorităţile centrale şi locale, inclusiv la nivelul ministerului de Externe britanic.

„MAE dezaprobă acest tip de mesaje discriminatorii care nu reflectă imaginea reală a comunităţii române din Marea Britanie, bine integrată şi care aduce o contribuţie reală la dezvoltarea societăţii şi economiei britanice”, se arată în comunicatul de presă.

Totodată, MAE arată că, în scrisoarea adresată conducerii companiei şi poliţiei locale, reprezentanţii ambasadei au solicitat înlăturarea imediată a materialelor cu caracter discriminatoriu, precum şi clarificarea circumstanţelor şi a motivelor care au stat la baza utilizării acestora.

„Ambasada României la Londra urmăreşte cu deosebită atenţie acest subiect şi va întreprinde toate demersurile legale pentru a asigura cetăţenilor români din Marea Britanie garantarea drepturilor în calitate de cetăţeni UE şi aplicarea unui tratament non-discriminatoriu”, precizează MAE.