Război în Israel, ziua 153. Zguduit de rivalitatea politică, cabinetul de război israelian se destramă

Război în Israel, ziua 153. Zguduit de rivalitatea politică, cabinetul de război israelian se destramă Război în Israel. Sursa foto: IDF/ Facebook

Simbol al unității naționale în conflictul cu Hamas, dintre premierulcabinetul de război israelian este zguduit de rivalitatea politică dintre Benjamin Netanyahu și centristul Benny Gantz, aflat în fruntea intențiilor de vot.

Vizita neautorizată de Benjamin Netanyahu a lui Benny Gantz la Washington luni și marți și la Londra miercuri a scos la iveală divergențele profunde dintre cei doi, într-un moment în care presiunea internațională se intensifică asupra Israelului în fața crizei umanitare majore din Gaza.

Potrivit lui Yohanan Plesner, director al Institutului Democrat din Israel (IDI), un think-tank liberal, această călătorie a lui Benny Gantz la principalul susținător al Israelului "arată că încrederea lui în Netanyahu este la cel mai scăzut nivel și că a decis să reprezinte o altă voce la Washington".

Această călătorie a făcut mult zgomot în Israel, unde liderul centrist a atras mânia miniștrilor din Likud, partidul de dreapta al lui Benjamin Netanyahu, scrie lalibre.be.

Ne puteți urmări și pe Google News

"Acţionează pe la spatele prim-ministrului", a denunţat Miri Regev, ministrul Transporturilor, calificând această mişcare drept "subversivă".

Rivalul politic al lui Benjamin Netanyahu, fostul ministru al apărării și lider al partidului centrist Uniunea Națională, a acceptat să se alăture cabinetului de război de dragul unității naționale după trauma atacului fără precedent al Hamas din 7 octombrie, care a declanșat războiul în Fâșia Gaza.

Benjamin Netanyahu

Sursa Foto: Arhiva EVZ

Război în Israel. Gantz "îşi pregăteşte ieşirea"

"Dar tensiunile nu au dispărut niciodată" între cei doi bărbați care "se detestă reciproc", explică Reuven Hazan, profesor la departamentul de științe politice de la Universitatea Ebraică din Ierusalim.

Cabinetul de război are cinci membri, cei trei principali fiind dl Netanyahu, dl Gantz și ministrul apărării, Yoav Gallant.

În opinia lui Reuven Hazan, Benny Gantz a întreprins această vizită la Washington și Londra pentru a-și etala statura de posibil viitor prim-ministru și mai presus de toate pentru a începe "să-și pregătească ieșirea din guvern", ceea ce este, conform universitarului, inevitabil.

Prin urmare, el încearcă să profite de îngrijorarea tot mai mare manifestată de Washington cu privire la întorsătura pe care o ia războiul în Fâșia Gaza, amenințată de foamete, potrivit Națiunilor Unite.

Președintele american, Joe Biden, și Benjamin Netanyahu sunt în "conflict deschis", Washingtonul îndemnându-l pe premierul israelian să nu "continue așa cu moartea în masă a civililor în Gaza, fără să știe ce vrea să facă după" război, notează Reuven Hazan.

"Aproape de americani"

"Gantz nu este Netanyahu, el este mai aproape de (poziția) americanilor" în ce priveşte perioada postbelică, asigură el.

Este un "partener mai confortabil" pentru Washington, "mai deschis dialogului cu partenerii moderaţi din regiune" și în ce priveşte rolul pe care Autoritatea Palestiniană l-ar putea juca în Gaza după război, adaugă Yohanan Plesner.

Săptămâna trecută, domnul Gantz a salutat și anunțul unei reforme a serviciului militar făcute de Yoav Gallant, în vederea integrării evreilor ortodocși, scutiți din motive religioase.

Această propunere a avut efectul unei bombe politice în Israel, unde mass-media a perceput-o ca pe un semn de neîncredere a lui Yoav Gallant față de Benjamin Netanyahu, deși ambii sunt membri ai aceluiași partid.

Într-adevăr, îl pune pe prim-ministru într-o poziție foarte inconfortabilă, în timp ce cele două partide majore care îi reprezintă pe ultra-ortodocși i-ar putea doborî coaliția fragilă în orice moment.

Netanyahu încearcă cu orice preț "să evite alegerile anticipate", în care Gantz are un interes, și a reușit până acum, dar "dacă există o problemă care poate duce la prăbușirea coaliției, aceasta este aceea a recrutării ultra-ortodocșilor", rezumă Yohanan Plesner.

Rămâne acum ca Gantz să găsească momentul potrivit pentru a-l părăsi pe prim-ministru "arătând că apără interesele Israelului" pe termen lung și "că Netanyahu este acolo doar pentru a-și proteja interesele personale", spune Reuven Hazan. (Traducerea-Rador)