Editura Evenimentul si Capital

Raportul privind arhiva SIPA pe înţelesul tuturor. O parte din arhiva SIPA a rămas la Ministerul Justiţiei

Monica Macovei
Autor: | | 2 Comentarii | 7433 Vizualizari

Comisia de inventariere constituită de Tudor Chiuariu a constatat că pe vremea ministeriatului Monicăi Macovei au fost ridicate documente ale serviciului secret

Raportul Comisiei de inventariere a arhivei SIPA, publicat ieri în exclusivitate de Evenimentul zilei, a provocat puternice reacţii din justiţie, politică şi presă. Aşa că am decis să explicăm conţinutul documentului, clasificat ca „secret de serviciu”, punct cu punct pentru a nu mai exista nelămuriri, dar şi reacţiile celor implicaţi, după desfiinţarea DGPA (SIPA), în inventarierea şi administrarea arhivei fostului serviciu secret al Ministerului Justiţie.


Marius Oprea: Monica Macovei a primit un CD pe care se afla opisul dosarelor din arhiva SIPA

Ultimul șef al SIPA: „Raportul Comisiei mi se pare unul superficial”


Comisia a fost constituită de urmaşul Monicăi Macovei la conducerea Ministerului Justiţiei, Tudor Chiuariu, printr-un ordin din 31 mai 2007. Comisia şi-a încetat activitatea în decembrie acelaşi an, ca urmare a înlăturării lui Chiuariu din guvern. Raportul a fost înregistrat la Ministerul Justiţiei abia pe 17 aprilie 2008, cu numărul 096, când ministru era Cătălin Predoiu.Danileţ, în două comisii a lui Macovei

Primul lucru grav constatat de comisie a fost că prima comisie de inventariere a arhivei SIPA, înfiinţată de Monica Macovei pe 20 martie 2006, nu a respectat termenul, prevăzut în art. 2 alin. 4 din HG nr. 127 din 26 ianuarie 2006 privind desfiinţarea DGPA, de finalizare a inventarierii şi predare a arhivei către Arhivele Naţionale şi servicii din sistemul de apărare, siguranţă naţională şi ordine publică.

Apoi, tot Monica Macovei a înfiinţat, pe 19 ianuarie 2007, a doua comisie formată doar din procurorul Paul Dumitriu şi judecătorul Cristi Dănileţ (care fusese membru şi al primei comisii), care a avut ca sarcină „analizarea şi stabilirea destinaţiei documentelor aparţinând fostei DGPA, aflate în custodia Ministerului Justiţiei şi depozitate la sediul central al ANP” Cei doi trebuia ca să prezinte „ministrului Justiţiei, în termen de trei luni de la numire, un raport cu sinteza activităţii desfăşurate, analiza documentelor menţionate şi propuneri în vederea stabilirii destinaţiei acestora”. Comisia Chiuariu a stabilit că Paul Dumitriu şi Cristi Danileţ „nu au dus la îndeplinire dispoziţiile”, „neîntocmind niciun raport cu propuneri privind destinaţia arhivei operative, încălcând astfel şi prevederile HG 127 în ce priveşte termenul pentru îndeplinirea obligaţiei de stabilire a destinaţiei acestei arhive”.

Miercuri seara, Dănileţ a spus la TVR că el şi Dumitriu şi-au dat seama că nu pot duce doar ei doi sarcina la bun sfârşit, dar au omis să ceară ministrului Macovei să mărească numărul membrilor comisiei. Acelaşi lucru este consemnat şi în raportul comisiei Chiuariu.


Marius Oprea: Monica Macovei a primit un CD pe care se afla opisul dosarelor din arhiva SIPA

Ultimul șef al SIPA: „Raportul Comisiei mi se pare unul superficial”


Trebuie menţionat, că prima comisie a lui Macovei, din care a făcut parte şi Dănileţ, formată din istorici, consilieri de stat, reprezentanţi ai conducerii DGPA, deserviţi de un aparat tehnic, a inventariat arhiva SIPA, în care erau dosare ale Securităţii dinainte de 1990, precum şi cele făcute după Revoluţie procurorilor, judecătorilor, avocaţilor, jurnaliştilor etc, înainte să fie predată de la Ministerul Justiţie la ANP, adică din martie până în iunie 2006.

Comisia lui Chiuariu, consecinţa eşecului celor făcute de Macovei

Tocmai din cauza eşecului celor două comisii ale lui Macovei, din care a făcut parte Cristi Dănileţ, Chiuariu a înfiinţat-o pe a treia, al cărei Raport îl analizăm. Membrii acestei au făcut 17 deplasări la sediul ANP. Ei consemnează că nu au identificat „în spaţiul aferent arhivei” procesele-verbale privind activitatea primei comisii. Ceea ce se traduce prin faptul că ele nu există. Însă, mult mai gravă este constatarea că „din dispoziţia factorilor decizionali (ministrul Monica Macovei - n.r.), s-a procedat la constituirea arhivei în contradicţie cu prevederile legale şi fără avizul CSAT, în calitate de coordonator la nivel naţional al tuturor programelor de protecţie a informaţiilor clasificate”.

Rescrierea hard-disk-urilor

Printre neregulile consemnate în raportul publicat ieri de EVZ se numără şi că „unele rapoarte prezintă menţiune „s-a făcut xerox”, altele sunt xerocopii” , sau „tot din ordinul factorilor decizionali anteriori (înainte de 31 mai 2007 – n.r.), a fost dispusă operaţiunea de rescriere a hard-disk-urilor aflate în incinta DGPA. Comisia nu a identificat Ordinul Ministrului Justiţiei prin care s-a dispus această operaţiune şi nici dacă au fost respectate prevederile legale pentru realizarea acestor demersuri”. Este evident că faptele s-au petrecut în mandatul Monicăi Macovei, deaorece imediat în Raport se precizează: „A fost identificat un registru de dată recentă privind evidenţa operaţiunilor urmând a se stabili de către instituţiile abilitate dacă s-a făcut cu respectarea prevederilor art.76 din HG 585/2002”.Carmen Iohannis facuta PRAF de Olguta Vasilescu. Nevasta lui Manda, GLUME NEMILOASE despre sotia presedintelui: Rochita roz deasupra genunchiului...

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Justiţie

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI