„Femeile și bărbații laici sunt protagoniștii Bisericii, este nevoie să extindem spațiile pentru o prezență laică feminină mai incisivă în Biserică. În general, femeile sunt lăsate deoparte. Trebuie să promovăm integrarea femeilor în locurile în care se iau decizii importante”, a afirmat Suveranul Pontif.

O prezență feminină mai mare este necesară și „în instituțiile de responsabilitate ale Bisericii”. „Fără a cădea în
clericalisme, care strică chipul Sfintei Mame Biserica”, a concluzionat Papa Bergoglio.

„Am apreciat că s-a stabilit o încetare a focurilor între Armenia și Azerbaidjan din motive umanitare” în vederea unui acord de pace substanțial, a declarat Papa Francisc în încheierea slujbei.

„Deși armistițiul se dovedește a fi prea fragil, vă încurajez să îl semnați”, a adăugat Suveranul Pontif, exprimând durere pentru victime și invitându-i să se roage „pe toți cei a căror viață se află în pericol”.

Suveranul Pontif și-a exprimat, apoi, „apropierea față de populațiile afectate de incendii, care devastează atât de multe regiuni ale planetei”. Papa Francisc și-a îndreptat gândurile către voluntari și pompieri.

„Mă gândesc la coasta de vest a Statelor Unite și, în special, la California”, a spus Papa, citând și situațiile de urgență din America Latină.

„Multe accidente sunt cauzate de seceta persistentă, dar nu lipsesc cele provocate de om. Domnul să fie lângă
cei care suferă”.

„Ieri, la Assisi, a fost beatificat Carlo Acutis, un băiat de 15 ani îndrăgostit de Euharistie. Nu s-a scufundat într-o imobilitate confortabilă, ci a înțeles nevoile timpului său pentru că a văzut chipul lui Hristos în cei mai slabi. Mărturia sa le indică tinerilor că adevărata fericire se găsește punându-l pe Dumnezeu pe primul loc și slujindu-l față de frați, mai ales de cei mai slabi”.

Cu aceste cuvinte, Papa Francisc a cerut aplauze pentru tânăr, în Piața Sfântul Petru de la Vatican.

Sursa

Traducerea: Oana Avram, RADOR