„Cu această reținere arbitrară – adaugă ONG-ul – Paza de Coastă pune în mod deliberat în pericol vieți umane”.

Începutul operațiunii a fost raportat de Sea Watch și de Medici fără Frontiere pe rețelele de socializare, sâmbătă, în jurul prânzului.

Cu câteva ore înainte de reținere, ONG-ul a informat despre un naufragiu în cursul serii de sâmbătă în largul coastei Garabulli, în Libia. „Un pescar tocmai ne-a spus că a salvat 21 de persoane, dar a trebuit să lase 33 în urmă, agățându-se de rămășițele bărcii”.

Câteva ore mai târziu, același ONG a anunțat reținerea navei de către Paza de Coastă italiană, după 11 ore de inspecție.

„Nu este necesar să așteptăm rezultatul inspecției – au afirmat ei – pentru a presupune posibilitatea ca Sea Watch 4 să fie supusă reținerii administrative, autoritățile italiene instrumentalizând aceste controale tehnice de un an încoace pentru a bloca navele umanitare angajate în salvare pe mare”. Și așa a fost.

Sea Watch 4 este a cincea navă umanitară blocată în cinci luni, „datorită unor probleme tehnice utilizate ca pretext pentru a preveni salvarea de vieți pe mare”, spun ONG-urile.

La Lampedusa, numai sâmbătă au fost 13 debarcări, iar oaspeții hotspotului au ajuns la 487. O femeie a născut pe o barcă, chiar înainte de intervenția patrulei.

Sursa

Traducerea: Oana Avram, RADOR