Rahm Emanuel nu poate candida la primăria oraşului Chicago

Rahm Emanuel nu poate candida la primăria oraşului Chicago

Fostul şef de cabinet al preşedintelui american Barack Obama, Rahm Emanuel, nu poate candida luna viitoare în cursa pentru postul de primar al oraşului Chicago, a decis o curte de apel din statul Illinois, potrivit cotidianului israelian Haaretz.

Instanţa superioară a anulat astfel verdictul dat iniţial de un tribunal şi o decizie a comisiei electorale din Chicago potrivit cărora Rahm poate candida în alegerile locale din 22 februarie.

Legile statului Illinois cer ca un candidat într-un scrutin local să fi locuit în oraşul în care candidează timp de cel puţin un an înaintea datei alegerilor. Curtea de apel a semnalat că, deşi deţine o casă în Chicago, Rahm Emanuel nu a locuit efectiv acolo.

Candidatura lui Rahm, care şi-a dat demisia din postul de la Casa Albă pentru a se înscrie în cursa electorală din Chicago, a fost contestată de un grup de locuitori ai metropolei americane. El poate ataca decizia la Curtea Supremă a Statelor Unite, dar examinarea cererii ar putea dura cel puţin câteva săptămâni.

Ne puteți urmări și pe Google News

Verdictul schimbă parametrii cursei pentru scaunul de primar, apreciază analiştii locali, Rahm cedând astfel statutul de favorit fostului senator democrat Carol Moseley Braun. Un sondaj publicat săptămâna trecută de ziarul Chicago Tribune îl indica pe Rahm drept favorit, creditat cu 44 la sută din voturi, urmat de Moseley Braun cu 21 la sută.

Rahm Emanuel a strâns un buget de aproape 12 milioane de dolari pentru campania sa, printre donatori numărându-se şi regizorul Steven Spielberg.