Rafila, avertisment crunt despre tulpină britanică! Noua tulpină britanică a coronavirusului are o transmisibilitate mai mare, a declarat dr. Alexandru Rafila.

„Transmisibilitatea este mai ridicată în cazul tulpinii din Marea Britanie. Pe de altă parte, dacă respectăm regulile de protecţie individuală, nu putem spune că e transmisibilitate mai mare. Masca, distanţarea şi igiena mâinilor – respectate şi nu cred că are un impact mai mare. Dacă purtăm mască, prin mască nu se transmite mai mult ca virusul clasic. Trebuie să creştem viteza de vaccinare pe măsură ce vin mai multe vaccinuri. Trebuie să ajungem la 100.000 de doze administrate zilnic”, a spus medicul Rafila

Rafila, avertisment crunt despre tulpină britanică! Ce spune despre un nou lockdown

Alexandru Rafila este de părere că ar fi periculos dacă vom ajunge din nou la lockdown. ”Sper să nu ajungem într-o astfel de situație, pentru că este foarte periculoasă pentru economie, pentru funcționarea societății.

Rafila, despre un nou lockdown

Şi continuă: Cred că lucrurile trebuie judecate punctual, local, cel mult la nivelul unui județ. Nu trebuie să ne uităm doar la cifre, sigur, ele sunt importante, trebuie să ținem seama de ele, însă totdeauna trebuie să vezi, spre exemplu, care este structura îmbolnăvirilor dintr-o anumită localitate, pentru că, dacă numărul de cazuri este mare, dar este concentrat în unul-două locuri şi nu este o răspândire comunitară, este o situație. Dacă sunt focare mai mici într-o localitate, este o altă situație. Ar trebui ținut cont și de acest lucru.

Bănuiesc că, dacă Ministerul Sănătății ar fi mai activ în această perioadă, ar putea să facă în așa fel încât DSP-urile să ofere niște răspunsuri care să fie adaptate fiecărei localități şi măsurile să fie luate în concordanţă cu situaţia epidemiologică” , a spus dr. Rafila la Antena 3.

Ce știm despre noua tulpină?

1. Înlocuiește rapid alte versiuni ale virusului

2. Are mutații care afectează o parte a virusului care ar putea fi importantă

3. Unele dintre aceste mutații au arătat deja în laborator o capacitate în creștere a virusului de a infecta celule.