„E posibil să ne vaccinăm anual împotriva Covid-19.” Anunţul lui Alexandru Rafila

„E posibil să ne vaccinăm anual împotriva Covid-19.” Anunţul lui Alexandru Rafila sursă: EvZ

Reprezentantul României la OMS, Alexandru Rafila, a intervenit telefonic la Antena 3, sâmbătă seara, şi a declarat că în funcţie de cum va evolua pandemia de coronavirus, este posibil să ne vaccinăm în fiecare an împotriva Covid-19.

„E posibil să ne vaccinăm anual împotriva Covid-19.” Anunţul lui Alexandru Rafila  De asemenea, profesorul Alexandru Rafila a revenit cu precizări opţiunea lui pentru vaccinul împotriva Covid-19. Deputatul PSD a explicat de ce preferă vaccinul AstraZeneca.

Totodată, reprezentantul României la Organizaţia Mondială a Sănătăţii a vorbit despre momentul în care ţara noastră ar putea reveni la normalitate, la un an de când a fost detectat primul caz de Covid-19 pe teritoriul nostru.

Alexandru Rafila simte oboseala pandemică a românilor

„Există oboseala pandemică, adică oamenii au obosit să respecte regulile. Important este să menţinem vigilenţa autorităţilor.

Ne puteți urmări și pe Google News

Trebuie să păstrăm aceste câteva măsuri de protecţie fără să cauzăm alte elemente care să provoace iritare. Iritarea poate să se soldeze cu lipsa de respectare a altor măsuri esenţiale.

Nu e nici un pericol ca luni să oferim mărţişoare şi flori. Dar e important ca asta să se facă fără îmbrăţişări şi înghesuială.

În ceea ce priveşte preponderenţa tulpinii britanice, nici eu nu am informaţii că sunt mai multe cazuri din cauza ei în România. Sunt convins că această tulpină circulă în toate judeţele din România. În jumătate dintre ele a fost detectată, dar ea circulă în toate. Intervenţiile de sănătate publică trebuie să se desfăşoare peste tot în mod similar.

Ce a spus Alexandru Rafila despre aşa-zisa tulpină românească

Alexandru Rafila vaccinuri

Alexandru Rafila

Nu era vorba despre ea (n.r. - tulpina românească), ci despre o mutaţie semnalată la o tulpină de virus care a circulat şi în România, şi care a fost descoperită prima dată în Scoţia, dar ulterior a mai fost descoperită şi în 34 de ţări.

Această mutaţie poate genera şi o tulpină care este mai puţin neutralizată de vaccinare. Dar nu este nicio problemă de sănătate publică.

Ne aflăm într-o competiţie între viteza bolii şi viteza de vaccinare. Opinia mea este că putem să avem o vară ceva mai liniştită dacă reuşim să păstrăm ritmul de vaccinare. Important este să putem să administrăm până la 100.000 de doze pe zi pentru a putea spera la imunizare. Ceea ce se va întâmpla peste două, trei luni depinde de ceea ce vom face acum. Dorinţa oamenilor de a se vaccina trebuie păstrată. Când cantităţile sunt mari, şi interesul oamenilor scade, iar acest aspect trebuie avut în vedere.

Crec că scenariul cel mai optimist este spre finalul lunii septembrie. Atunci am putea reveni la normal. Lucrul acesta nu poate fi certificat de nimeni. Nu avem de unde să ştim dacă vor apărea sau nu tulpini modificate, care să acţioneze şi la persoanele vaccinate.

E posibil să ne vaccinăm anual împotriva Covid-19

Este posibil să facem anual vaccinul sau la doi ani. O să vedem care este perioada în care ai imunitate după vaccinare.

Cel mai bun vaccin este cel pentru care optezi sau cel pe care îl ai la dispoziţie. În momentul de faţă există o anumită stabilitate de opţiune. Curând va apărea probabil şi al 4-lea vaccin. Mi-e foarte greu să spun care este mai bun. Eficacitatea este bună la toate.

Eu m-aş vaccina cu AstraZeneca, dar eu nu sunt în categoria de vârstă care se poate vaccina cu el. Nu există vaccin perfect, aşa că eu m-aş vaccina cu AstraZeneca tocmai pentru că existau comentarii. Nu e tradiţional şi nu este un vaccin pentru persoane de vârsta a doua. Nu există aşa ceva, aşa că nu e nici un fel de problemă. Oricare dintre ele este eficace. Există o mică proporţie cu oameni care se vaccinează şi nu dobândesc imunitatea”, declarat Alexandru Rafila la Antena 3.

arafila