Evenimentul Zilei > Social > Ce facem după ce ne vaccinăm împotriva Covid?
Ce facem după ce ne vaccinăm împotriva Covid?

Ce facem după ce ne vaccinăm împotriva Covid?

Medplaza Health aduce în premieră în România dispozitivul de testare rapidă a anticorpilor neutralizanți împotriva noului coronavirus.

Prețul pentru acest test este de 39 ron și poate fi precomandat deja de pe site-ul companiei, Medplaza.ro.

Ce sunt anticorpii neutralizanți?

Virusul SARS-CoV-2 este un virus de tip ARN care are în structura sa mai multe proteine, cu ajutorul cărora acesta reușește să se atașeze de celulele din organismul uman, să pătrundă în acestea și să se replice, să se înmulțească. Proteinele care formează învelișul extern al noului coronavirus sunt proteina S (S vine de la Spike, aspectul caracteristic, cu “țepi” al virusului), proteina M (proteina membranară), proteina E (Envelope) și proteina N (proteina nucleocapsidei care învelește acidul nucleic viral).

Aceste proteine sunt porțiunile din structura virusului care sunt recunoscute de organismul uman drept “atacatori” determinând formarea de anticorpi specifici atacatorilor (precum o cheie potrivită unei încuietori). Așadar, ca urmare a unei infecții, organismul uman produce anticorpi specifici acestor proteine din componența virsului SARS-COV-2.

Anticorpii neutralizanți sunt produși de organism în mod specific pentru a se lega de doua zone ale proteinei S (proteină aflată la exteriorul virusului) care sunt responsabile de atașarea de celulele umane (zona S1) și de fuziunea virusului cu membrana celulară (zona S2). Acest lucru împiedică virusul să mai infecteze celula umană și poartă denumirea de anticorpi neutralizanți (blochează intrarea în celulele umane, neutralizând efectiv virusul).

Ce tip de anticorpi produce organismul uman în urma vaccinării?

Vaccinurile de tip ARNm, prin modul de acțiune, determină celulele persoanei vaccinate să producă exact acea proteină Spike, identică cu cea de pe suprafața virusului SARS-COV-2 și în consecință organismul uman va produce anticorpi exact pentru această proteină. Atunci când organismul uman se va întâlni ulteriror cu virusul, anticorpii specifici se vor lega de proteina Spike a acestuia neutralizându-l.  

În cazul vaccinurillor clasice, se introduc în organismul persoanei vaccinate viruși SARS-COV-2 inactivați (pentru a nu declanșa boala), aceștia vor determina organismul să producă anticorpi, de această dată toate tipurile de anticorpi, nu doar cei neutralizanți.

În concluzie, vaccinurile de tip ARNm vor determina producția acelor anticorpi care de fapt au principalul rol în lupta sistemului nostru imunitar cu virusul SARS-COV-2, și anume anticorpii neutralizanți, specifici proteinei Spike, cea cu care virusul se leagă și astfel infectează celulule umane. 

Aceasta precizie a modului de a acționa duce la o eficiență sporită a acestui tip de vaccinuri însă trebuie să știm că în timp, orice tip de anticorpi, dispar gradual din organismul uman. 

De aceea, din când în când, ar fi bine să putem măsura nivelul acestor anticorpi neutralizanți, pentru a știi dacă mai suntem sau nu protejati împotriva unei posibile infecții cu virusul SARS-COV-2.

 

Test pentru anticorpi IgM/IgG neutralizanți

 

Testul rapid introdus recent pe piață de Medplaza arată în aproximativ 10 minunte dacă, ulterior vaccinării, corpul a produs anticorpi specifici neutralizanți. 

Testul poate fi folosit în aceeași măsură și de către persoanele care au trecut prin boală, nu doar de către cei care s-au vaccinat.

Este recomandat ca testarea să se facă periodic, pentru a valida existența anticorpilor în organism.

 

Caracteristicile testului sunt urmatoarele:

 

  • Sensibilitate relativă de 94,73% 
  • Specificitate relativă de 99,9%.

 

Acest nou dispozitiv este un test rapid de uz profesional și trebuie realizat și interpretat de către personal medical specializat.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.