Tot ce trebuie să ştiţi despre variantele din Brazilia, Africa de Sud și Marea Britanie. Vor funcționa vaccinurile?

Tot ce trebuie să ştiţi despre variantele din Brazilia, Africa de Sud și Marea Britanie. Vor funcționa vaccinurile?

Tot ce trebuie să ştiţi despre variantele din Brazilia, Africa de Sud și Marea Britanie. Oficialii din sănătatea publică se luptă cu noile variante de coronavirus care bântuie şi Europa.

Tot ce trebuie să ştiţi despre variantele din Brazilia, Africa de Sud și Marea Britanie. Oficialii din sănătatea publică se luptă cu noile variante de coronavirus. Unele variante par a fi mai contagioase. Şi există îngrijorări că vaccinurile actuale ar putea să nu funcționeze la fel de bine .

Tot ce trebuie să ştiţi despre variantele din Brazilia, Africa de Sud și Marea Britanie. Vor funcționa vaccinurile?

Care sunt aceste noi variante? Există mii de versiuni sau variante diferite de Covid care circulă în lume. În afară de varianta din Brazilia (cunoscută și sub numele de P.1), preocupările se concentrează pe câteva:

-O variantă din Marea Britanie (cunoscută ca B.1.1.7). Dominantă acum în mare parte din Marea Britanie. Aceasta s-a răspândit în peste 50 de țări și pare să mute din nou.

Ne puteți urmări și pe Google News

-O variantă din Africa de Sud (B.1.351) găsită în cel puțin alte 20 de țări, inclusiv Marea Britanie. Nu este o surpriză că s-au dezvoltat noi variante. Toți virușii au mutaţii pentru a se răspândi și a prospera.

Majoritatea acestor variante atât de diferite sunt inconsecvente. Câteva pot fi chiar dăunătoare supraviețuirii virusului. Dar altele îl pot face mai infecțios sau mai amenințător.

Sunt cele mai periculoase?

Nu există dovezi că oricare dintre ele provoacă boli mult mai grave pentru marea majoritate a persoanelor care se infectează. La fel ca și versiunea originală, riscul este cel mai mare pentru persoanele în vârstă sau care au condiții de sănătate semnificative.

Pentru varianta din Marea Britanie există unele cercetări care sugerează că aceasta poate fi asociată cu un risc cu 30% mai mare de deces.

Măsuri precum spălarea mâinilor, păstrarea distanței față de alte persoane și purtarea unei fețe vor ajuta în continuare la prevenirea infecțiilor. Deoarece noile variante par să se răspândească mai ușor, este important să fim foarte vigilenți.

Ce se întâmplă cu virusul?

Variantele din Marea Britanie, Africa de Sud și Brazilia ar putea fi mult mai contagioase sau mai ușor de prins. Toate cele trei au suferit modificări ale proteinei lor de vârf - partea virusului care se atașează de celulele umane. Drept urmare, ele par a fi mai bune la infectarea și răspândirea celulelor.

Experții cred că tulpina din Marea Britanie sau „Kent” a apărut în septembrie și poate fi cu până la 70% mai transmisibilă sau infecțioasă. Cele mai recente cercetări efectuate de Public Health England o situează între 30% și 50%

Varianta Africii de Sud a apărut în octombrie și are modificări potențial mai importante în proteina spike. Experții au descoperit recent un număr mic de cazuri ale variantei din Marea Britanie. Aceasta implică o mutație cheie - numită E484K - care poate ajuta virusul să se sustragă din părțile sistemului imunitar, numite anticorpi, care pot lupta împotriva coronavirusului pe baza experienței unei infecții anterioare sau a unui vaccin, scrie BBC.

Situaţia din România cu privire la noile varinate ale coronavirusului

În prezent avem două cazuri noi de Covid-19 confirmate cu varianta Africa de Sud.

Institutul Național de Sănătate Publică - Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile  a fost informat, de către laboratorul MedLife, că în România au fost confirmate două cazuri de infectare cu SARS-COV-2, noua variantă Africa de Sud - Linia genetica B.1.351.

Primul caz este o persoană de sex feminin, din București, care provine dintr-un focar familial cu 3 cazuri de COVID-19, din care unul (cazul la care facem referire) a fost confirmat cu B.1.351.

Al doilea caz este un bărbat de cetățenie turcă, având județ de infectare Argeș, asimptomatic, testat la cerere în vederea plecării în Turcia, fără istoric de călătorie, fără contact cu caz confirmat. Sursa nu poate fi precizată.