Evenimentul Zilei > Actualitate > România, în lockdown total? Arafat oferă informația momentului. „Aici este vorba…”
România, în lockdown total? Arafat oferă informația momentului. „Aici este vorba…”

România, în lockdown total? Arafat oferă informația momentului. „Aici este vorba…”

Raed Arafat, șeful DSU, a făcut precizări cruciale despre intrarea în carantină a Mun. Timișoara. Acesta a precizat că această măsură avea să fie luată mai devreme sau mai târziu.

Sâmbătă seară, la un post de televiziune, Raed Arafat, șeful DSU, a făcut precizări despre intrarea în carantină a Mun. Timișoara. Acesta de declarat că această măsură avea să fie luată oricum, însă dacă ar fi fost aplicată mai târziu, timișorenii ar fi riscat să stea mai mult de 14 zile în carantină.

Raed Arafat a mai transmis că, la acest moment, nu se vorbește de un lockdown total.

„La acest moment nu există pe masă nicio discuție despre un lockdown total. România a avut măsuri mai balansate comparativ cu alte țări unde s-au luat măsuri de lockdown. La noi nu s-a ajuns aici și încercăm tot posibilul să nu ajungem. Asta depinde de noi, iar măsurile locale și zonale ne ajută să nu ajungem pe plan național sau pe o zonă mai mare să luăm măsuri mai drastice”, a spus Raed Arafat.

Arafat, despre intrarea în carantină a Municipiului Timișoara

„Aici este vorba în primul rând de incidență, dar nu numai, se iau în considerare mai mulți factori, inclusiv impactul pe sistemul sanitar, dar și alte aspecte, într-un punctaj făcut de INSP. La Timișoara trebuia să se ia măsura carantinei, pentru că s-a ajuns la o rată de incidență de aproape 7,5 și e o creștere continuă de la o zi la alta. Aici, dacă nu le ia măsura acum, se va lua mai târziu, dar va dura mai mult carantina, pentru că e mai greu să cobori de la 12 la mie la sub media națională sau măcar sub 3 la mie. Cu cât suntem la o incidență mai ridicată, cu atât va fi mai greu”, a explicat secretarul de stat în MAI.  Media națională în prezent este în jur de 2,93 la mie, în orice caz, sub 3 la mie, a adăugat Raed Arafat.

Întrebat dacă în două săptămâni Tmișoara își poate coborî rata de 7,49 la sub 3, Raed Arafat a spus: „Nu știu. Numai că după cum am văzut – și noi mergem pe 14 zile și pe prelungiri de câte 7 zile – până acum toate localitățile pe care le-am carantinat au necesitat o prelungire măcar de 7 zile. Să vedem, urmărim situația. E un efort de echipă, e muncă de la omul simplu la autorități, un efort comun, inclusiv împreună cu autoritățile medicale”, a punctat șeful DSU.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.