Procurorii Onea și Negulescu au falisificat probe și le-au plantat în așa fel încât să rezulte că Victor Ponta ar fi cumpărat voturile cetățenilor din Republica Moldova în campania electorală pentru prezidențiale din 2014 cu bani murdari de la Sebastian Ghiță.

„Inculpații Negulescu Mircea și Onea Lucian au urmărit să înseneze faptul că sumele de bani pretins însușite de Ghiță Sebastian ar fi fost folosite, în accepțiunea infracțională a celor doi inculpați, pentru sponsorizarea campaniei electorale prezidențiale din anul 2014, în scopul determinării alegătorilor cetățeni români din Republica Moldova să-l aleagă președinte pe Victor Ponta”, notează procurorii SIIJ.

Punctul de plecare al dosarului era denunțul unui cetățean indignat din Chișinău, Serghei Petruș, „țepuit” cu banii pentru munca prestată în campania electorală. În realitate, denunțul și „probele” care îl însoțeau au fost expediate din Chișinău către DNA-Ploiești de Vlad Cosma, la presiunea celor doi procurori.

Înscenare cu date de pe Facebook

„Numele persoanelor pe care le-am înscris în tabele și numerele de telefon le-am luat dintr-o carte de telefon a Republicii Moldova (…). Am luat nume și numere de telefon inclusive de pe aplicația Facebook, erau persoane care s-au înscris la un concurs și acolo erau afișate numele și telefoanele”, a spus Vlad Cosma în fața procurorilor SIIJ.

Listele cu aceste nume trimise de Serghei Petruș trebuiau să fie confirmate, motiv pentru care Onea și „Portocală” l-au „strâns cu ușa” pe Vlad Cosma pentru a le „planta” în mașina lui Ioan Petran, o persoană care chiar s-a ocupat de campania lui Ponta în Republica Moldova. Problema era că Vlad Cosma nu-l văzuse decât o singură dată pe Petran, nici nu avea numărul de mobil al acesuia, așa că datele de contact i-au fost date de Mircea Negulescu.

„Urma ca eu – după ce urcam în mașina lui Petran – să las în mașina acestuia foaia cu scrisul lui Ghiță pe care Onea Lucian mi-o dădea și tabelele pe care eu le făceam la calculator. Urma ca, după ce eu lăsam aceste documente în mașina lui Petran (astfel încât el să nu știe acest lucru) DNA-ST Ploiești ar fi efectuat o percheziție atât domiciliară, cât și la biroul și în mașina lui Petran pentru ca acesta să nu își dea seama că procurorii au cunoștință despre locul exact unde se aflau documentele”, a relatat Vlad Cosma.

Kovesi, foarte încântată

La acest moment al plantării probelor se referea Negulescu atunci când arăta că dorește să-l „paradească pe Ghiță cu mâna altcuiva”. Probele astfel ticluite au ajuns la fosta șefă a DNA Laura Codruța Kovesi, „doamna K” – așa cum îi spuneau Onea și Negulescu. „În biroul său, de față cu Iordache, Negulescu mi-a spus că Lucică (cu referire la tabele) și că <așteaptă cu nerăbdare chestia asta>(cu sosirea/înregistrarea acestor tabele la DNA-ST Ploiești – n.r. precizare din rechizitoriu)”, a spus Vlad Cosma la anchetă.

Momentul apare într-o înregistrare, iar cel care vorbește despre el e Mircea Negulescu: „D-astea (n.r. – listele) sunt foarte interesați. Dacă eu am vorbit așa…Știe doamna aia, Lucică și eu. Și omul ăsta.”

 

Cum i-a păcălit Vlad Cosma pe procurorii „de elită”

Despre probele falsificate a vorbit într-o altă înregistrare Lucian Onea cu Vlad Cosma, în data de 20 mai 2015. Data este importantă, deoarece denunțul și probele trimise de Serghei Petruș, adică fotografii ale listelor de alegători, au ajuns la DNA Ploiești cinci zile mai târziu. „Detaliile relevate de dialogul purtat în ziua de 20 mai 2015 de martorul denunțător Cosma Vlad cu inculpatul Onea Lucian sunt de natură să dovedească faptul că inculpatul Onea Lucian cunoștea cu cinci zile înainte de a fi sesizat toate aspectele scenariului care fusese pus la cale de către inculpatul Negulescu Mircea”, notează procurorii SIIJ. Vlad Cosma s-a folosit de o „șmecherie” care le-a scăpat procurorilor Onea și Portocală atunci când a întocmit tabelele false cu alegători. El a aplicat o serie de semne distinctive și s-a filmat în tot acest timp: „Aceste tabele sunt atașate la dosarul cauzei, în original, (…) iar semnele distinctive constau în aplicarea unui punct în interiorul buclei de jos a ultimei cifre 8 din numărul de telefon (…) aparținând numitei Matei Maria și în interiorul buclei de sus a cifrei 8 din numărul de telefon aparținând numitului Nicolaes Anatolie”.