Evenimentul Zilei > International > Racheta hipersonică Zircon, mai letală ca niciodată
Racheta hipersonică Zircon, mai letală ca niciodată

Racheta hipersonică Zircon, mai letală ca niciodată

Apar informații că Moscova își modernizează racheta pentru a permite folosirea ei de pe uscat, nu de pe mare.

Racheta 3M22 Zircon (Tsirkon) este una dintre cele mai promovate arme din arsenalul rus. Programul Zirkon a început în 2011 și a intrat în etapa de testare activă în 2015. Una dintre cele trei mari rachete hipersonice dezvăluite public, Zircon este o rachetă anti-navă concepută pentru a reprezenta o amenințare „de neoprit” pentru navele aflate la o distanță de 300-400 km, potrivit NationalInterest.

Dar surse anonime au declarat pentru CNBC că Zircon a fost adaptată pentru a fi o rachetă de atac terestru, precum și o rachetă anti-navă. Cum ar putea arăta un atac terestru cu racheta Zircon, ce sarcini utile ar putea suporta și ce ținte din Europa ar putea fi expuse riscului sunt întrebările firești.

La sol, racheta Zircon este o armă formidabilă. Nu poate fi interceptată prin mijloacele cunoscute, beneficiază de o acoperire ”stealth plasmă”, ceea ce face dificilă detectarea la distanță. De asemenea, este suficient de compactă pentru a fi lansată de la celulele de lansare verticale standard de pe navele de război rusești.

Potrivit surselor rusești, Zircon este derivat din supersonicul P-800 Oniks, deși design-ul Zircon arată semnificativ diferit de P-800. Dimensiunile rachetelor sunt comparabile, Zirconul fiind estimat să aibă o lungime cuprinsă între 8-10 metri, iar P-800 să aibă o lungime de 8,6 metri în varianta lansată la suprafață.
Având în vedere că rachetele au dimensiuni aproximativ similare, este posibil să fie estimată dimensiunea focosului Zircon pe baza P-800.

P-800 are o încărcătură utilă fie de un exploziv mare de 200 kg, fie de un focos semi-armat de 250 kg. Se poate presupune că Zircon are un focos de 200 de kg sau mai puțin, având în vedere forma rachetei.

Acest lucru o face mai puțin ideală pentru rolul de atac la sol. Pentru a compara, racheta balistică Iskander-M are o sarcină utilă de aproximativ 700 kg, iar racheta de croazieră Kaliber are una de 450 kg.

Rachetele de atac terestru au tendința de a utiliza o varietate de tehnologii de imagistică și tehnologii de navigație prin satelit care pot aduce probleme la viteze hipersonice, astfel încât Zircon-ul de atac la sol ar putea să nu fie foarte precis.

În timp ce autonomia de 300-400 km a rachetei ar putea fi considerată suficientă pentru serviciul anti-navă, lasă mult de dorit în rolul de atac la sol. RAchetele Zircon de atac la sol staționate în Kaliningrad pot atinge majoritatea țintelor din Polonia, dar nu și mai departe.

Chiar dacă rachetele Zircon de atac la sol nu sunt arme de ignorat, acuratețea, sarcina utilă și autonomia limitate înseamnă că ele sunt la fel de îngrijorătoare ca și capacitățile celorlalte mari arme hipersonice, Kinzhal și Avangard.