Evenimentul Zilei > EVZ Special > Q din spatele lui James Bond. Cine a fost Clutty
Q din spatele lui James Bond. Cine a fost Clutty

Q din spatele lui James Bond. Cine a fost Clutty

V-ați întrebat vreodată cine a inspirat gadgeturile bizare ale lui James Bond?

O nouă carte dezvăluie povestea glorioasă și excentrică a serviciuluilui MI 9, care a inventat cărbunii ce explodează, șireturile ce taie oțelul sau hărțile domino.

Indiferent dacă este vorba de cimpoiul care aruncă flăcări, umbrele cu lance sau mașini sport care se transformă în submarine, toată lumea știe un gadget cu spionul James Bond, datorită că „Q” era mereu inventiv.

Deși s-a presupus că romancierul Ian Fleming a folosit un departament din MI6 ca sursă de inspirație pentru gadget-urile agentului 007, adevăratul „vinovat” este MI9 sau „Intelligence Militar 9”, așa cum a fost dezvăluie Helen Fry în noua carte, „MI9: O istorie a serviciului secret pentru furișare și evadare în Al Doilea Război Mondial”, citată de .

MI9 a fost un departament atât de secret, încât majoritatea oamenilor nici măcar nu au auzit de el. Acest serviciu s-a bazat foarte mult pe invențiile unui bărbat cu chelie prematură, numit Christopher Clayton Hutton.

Clutty, după cum i se spunea, era un fost soldat, pilot și jurnalist, obsedat de magie și iluzionism încă din copilărie. A fost cândva descris ca „nebun și strălucit”.

Înființat în 1939 și condus de maiorul Norman Crockatt și Clutty, MI9 a fost responsabil cu pregătirea aviatorilor britanici ca să găsească drumul spre casă din spatele liniilor inamice.

Citește toată POVESTEA pe Evenimentul Istoric