Parlamentul rus a aprobat o lege controversată care le permite instanțelor să închidă oamenii pentru „lipsa de respect” față de guvernare sau de funcționarii de stat, inclusiv față de președintele Vladimir Putin

Legea prevede amenzi de până la 100.000 de ruble (1.155 lire sterline) pentru postările online „indecente” care demonstrează o „lipsă de respect evident pentru societate, țară, simbolurile statului, constituția sau autorități.”, informează Libertatea. Foarte multe voci consideră că această lege amintește de legislația din epoca sovietică folosită pentru a controla și întemnița disidenții politici.

În cazul celor care recidivează se poate ajunge și la pedeapsa cu închisoare pentru 15 zile. Alexander Verkhovsky, șeful Centrului Sova din Moscova, spune că oamenii pot ajunge să facă obiectul urmăririi penale pentru comentarii online, cum ar fi „Putin este un ticălos” sau glume despre parlament. 

Mai mulți juriști consideră că legea era formulată atât de vag, încât aproape orice critică online la adresa autorităților, inclusiv meme-urile satirice, ar putea fi interpretată drept „lipsă de respect”. 

„În curând vom spune glume despre autorități în șoaptă, în bucătărie.”, a scris pe Facebook Serghei Shvakin, avocat din Moscova.