Evenimentul Zilei > EVZ Special > Putin jigneşte Franţa cu o lege despre şampanie. Ruşii vor bea doar ce vrea el
Putin jigneşte Franţa cu o lege despre şampanie. Ruşii vor bea doar ce vrea el

Putin jigneşte Franţa cu o lege despre şampanie. Ruşii vor bea doar ce vrea el

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a promulgat la data de 2 iulie o lege care prevede că numai vinurile spumante rusești vor putea utiliza cuvântul „șampanie”, decizie care reprezintă o mare jignire pentru Franţa, țară în care termenul citat este protejat şi apărat cu strictețe.

Astfel, celebra şampanie Moët Chandon se va putea vinde în Rusia doar ca „vin spumant”. În schimb, orice vin spumant care provine din Rusia devine „șampanie”. În acest context, replica reprezentanţilor LVMH nu s-a lăsat aşteptată.

Moët Hennessy Louis Vuitton S.A. (LVMH) este cea mai mare companie producătoare de bunuri de lux din lume şi a subliniat clar că îşi va suspenda livrările pentru Rusia. Conform Courrier International, rușii care sunt atraşi de şampania franţuzească trebuie să se obişnuiască deja cu faptul că nu vor mai cumpăra Moët Chandon, Veuve Cliquot sau Dom Pérignon în Rusia.

Noi cerinţe pentru produsele viticole

Despre legea controversată semnată de Vladimir Putin vineri se cunoaşte că „fixează noi cerințe pentru produsele viticole”. Jurnaliştii cotidianului rusesc Kommersant au completat că termenul „șampanie” este apărat cu strictețe și protejat printr-o denumire de origine controlată. În Franţa, vinul trebuie să provină dintr-un perimetru precis, din regiunea cu același nume, pentru a avea dreptul să-l poarte.

„Acestă problemă de terminologie nu datează de azi, de ieri”, se arată pe site-ul Sputnik. „Termenul champagne, scris cu chirilice, este utilizat în Rusia din epoca sovietică pentru o băutură spumantă produsă industrial. Grație unei fermentații accelerate, ciclul de fabricație al șampaniei sovietice, elaborată în mai multe distilerii rusești neasociate cu regiuni viticole, nu durează decât trei săptămâni”, arată sursa citată.

Vladimir Putin, la Summitul APEC, organizat în Coreea de Sud (noiembrie 2005)

Dorinţa lui Stalin: şampanie sovietică pentru toţi

Reprezentantul Moët Hennessy în Rusia, Sébastien Vilmot, a refuzat să ccomenteze legea rusească care vizează şampania din Franţa. 13% dintre cele 50 de milioane de litri de vin spumant şi şampanie importate anual de Rusia provin din Franţa, iar Moët-Hennessy acoperă 2% din această piaţă.

În Rusia, denumirea „şampanie” este utilizată pentru toate tipurile de vin spumant. Aici s-a la sfârşitul anilor 1930, când Iosif Visarionovici Stalin a dispus crearea unei „şampanii sovietice”. Dictatorul sovietic dorea ca acea „şampanie” să fie accesibilă pentru toţi.

Noul amendament semnat de preşedintele Rusiei îi sprijină pe micii producători locali, inclusiv pe cei din Peninsula Crimeea, anexată de Rusia în 2014. Novy Set, cea mai importantă marcă de vinuri a Rusiei, îi aparţine lui Iuri Kovalciuk, un amic de-ai lui Putin.

explicaţie foto: Putin şi fosta preşedintă a Argentinei, Cristina Fernández de Kirchner