Evenimentul Zilei > International > Putin, dezamăgit de sondaje? Rușii și-au spus părerea despre războiul din Ucraina. „Respingere totală”
Putin, dezamăgit de sondaje? Rușii și-au spus părerea despre războiul din Ucraina. „Respingere totală”

Putin, dezamăgit de sondaje? Rușii și-au spus părerea despre războiul din Ucraina. „Respingere totală”

Mai multe sondaje au arătat că rușii nu se bucură pentru războiul din Ucraina, iar acest lucru nu este pe placul lui Vladimir Putin. Nici liderul de la Kremlin nu mai este văzut așa bine ca înainte.

La începutul lunii noiembrie au fost desfășurate sondaje de opinie, comandate de administraţia lui Putin, în mai multe zone din Rusia, atât în Orientul Îndepărtat cât și în Districtul Federal Central, care include și Moscova. Liderul de la Kremlin a dorit să afle ce părere are poporul rus despre războiul din Ucraina, iar lucrurile nu au stat așa cum a sperat

Rușii se tem de ce va urma și le este frică de strategia lui Putin. Focus-grupurile comandate în secret de Kremlin susțin faptul că oamenii sunt „departe de a fi optimiști cu privire la viitorul lor și al țării lor”.

„Aceasta nu înseamnă susținerea opoziției sau o respingere totală a operațiunii militare speciale”, a spus una dintre surse, care a descris atitudinea respondenților drept „indiferentă și apatică”. Mulți participanți la studiu au vorbit pe un ton care transmitea mai degrabă mesajul: „Lasă-mă în pace”. „Nimic nu îi inspiră și nu îi motivează”, potrivit sursei. Putin și oamenii săi nu vor să accepte nici că „obosit de război”.

Poporul rus, împotriva lui Putin și a războiului

Surse familiare cu chestiunea sondajelor de opinie și cu rezultatele au spus că publicul rus pune la îndoială motivele războiului mai mult decât până acum.

Ieșirea din „scenă” a lui Putin: „Probabil că va avea partea de o lovitură de stat și de un sfârșit destul de violent”
Sursa: Pixabay

Rezultatele arată că doar 19% dintre rușii chestionați au spus că se așteptau ca viața lor să se îmbunătățească în curând, 22% se așteptau la schimbări în rău, iar alți 36% au spus că viața lor nu se va schimba. De asemenea, 57% dintre cei chestionați au recunoscut că s-au săturat de război și că au auzit despre el.

Rușii sunt supărați pe mobilizarea, dificultățile economice din cauza sancțiunilor și decizia guvernului de a bloca platforma de socializare – Instagram. Cu toate că poporul și-a spus părerea și a lăsat de înțeles că nu mai vrea război, Putin nu crede că aceștia vor organiza un protest împotriva lui. „Oamenii se obișnuiesc cu orice”, a explicat una dintre surse, potrivit Meduza.