"Suntem un obiectiv de foarte mare interes!", a exclamat preşedintele rus, la remarca unuia din membrii Consiliului, Igor Borisov, potrivit căruia unii, cu ajutorul sistemelor de supraveghere video, colectează imagini cu ruşi în scopuri necunoscute. Membrii SPC i-au prezentat lui Putin date conform cărora în ziua alegerilor locale din 10 septembrie au existat 1 milion de vizionări din străinătate ale transmisiunilor video de la secţiile de votare din Rusia, conform publicaţiei Vzgliad, citată de Agerpres.

"Ştiţi că ei colectează material biologic din toată ţara şi privind toate etniile şi persoanele care trăiesc în toate zonele geografice ale Rusiei? Iată întrebarea: pentru ce o fac?", a reacţionat Putin, adăugând: "ei o fac în mod deliberat şi profesionist".

Anterior, canale media ruse pro-Kremlin au relatat că Air Education and Training Command (AETC) al armatei aerului a SUA a publicat o licitaţie pentru achiziţionarea unor eşantioane de acid ribonucleic (ARN) şi ţesuturi biologice prelevate de la ruşi născuţi în Europa. Anunţul privind această licitaţie a fost postat pe site-ul internet al achiziţiilor publice din SUA, conform Vzgliad.

Furnizorul potenţial ar urma să trimită eşantioane către AETC şi sa furnizeze informaţii despre starea de sănătate a donatorilor. Comandamentul american ar avea nevoie de eşantioane de molecule ARN şi lichid sinovial care asigură mobilitatea articulaţiilor, mai scrie sursa citată.

Expertul militar Igor Nikulin, fost membru al Comisiei ONU pentru arme biologice, a declarat că mostrele de ARN ar putea fi folosite pentru dezvoltarea unor viruşi, conform publicaţiei menţionate.