Evenimentul Zilei > International > „Părinții” metodelor CIA de interogare a suspecților de TERORISM, judecați în SUA pentru TORTURĂ
„Părinții” metodelor CIA de interogare a suspecților de TERORISM, judecați în SUA pentru TORTURĂ

„Părinții” metodelor CIA de interogare a suspecților de TERORISM, judecați în SUA pentru TORTURĂ

Proces major în Statele Unite ale Americii! Artizanii metodelor inumane de interogare a suspecților de terorism, concepute după atacul de la World Trade Center din 2001, sunt judecați acum pentru tortură!

Privarea de somn, înghesuirea în cutii mici, izbirea de ziduri şi procedeul de simulare a înecării! Acestea sunt doar câteva metode de interogare folosite de CIA, după atacul terorist de la World Trade Center din 2001!

Acum, cei care au creat aceste metode sunt judecați pentru tortură!

Un tribunal federal din Washington a acceptat să judece doi psihologici, James Mitchell şi John Bruce Jessen, sub acuzația de acte de tortură pentru rolul în conceperea unul program secret al CIA privind interogarea suspecților de terorism din 2001.

Programul CIA de după atentatul terorist de la Turnurile Gemene din 11 septembrie 2001 este unanim considerat în prezent drept unul de tortură, iar acest proces este una dintre puținele încercări de găsire și tragere la răspundere a vinovaților, scrie Adevărul.

Procesul a început după ce trei persoane au reclamat că au fost reținuți și torturați în închisorile CIA prin intermediul metodelor conceptute de cei doi psihologi. Majoritatea tehnicilor concepute de cei doi sunt acum interzise de către autoritățile americane.

Avocații reclamanților susțin că cei doi psihologi sun vinovați de "complicitate şi ajutor în tortura şi aplicarea altor tratamente chinuitoare, inumane şi degradante" suferite de către clienţii lor.  

În schimb, avocații psihologilor cer însă imunitate pentru clienții lor pe modelul primit și de angajații CIA care au lucrat în cadrul acestui program.