Evenimentul Zilei > Politica > PSD ia în calcul schimbarea cotei unice
PSD ia în calcul schimbarea cotei unice

PSD ia în calcul schimbarea cotei unice

„Evenimentul zilei” a aflat că social-democrații ar putea include, în programul de guvernare, pe care îl vor lansa în toamnă, micșorarea cotei unice sau trecerea la o impozitare regresivă

Subiectul relaxării fiscale ar putea fi discutat în partid la începutul lunii august. Micşorarea cotei unice actuale de 16% sau impozitarea în trepte, de 12-14-16 la sută în funcţie de venit, sunt variante vehiculate în PSD, spun surse din partid pentru EVZ.

Pe de-o parte, reducerea cotei unice riscă să crească deficitul bugetar asumat de România, de 3% din PIB, în condiţiile în care, de la 1 ianuarie 2017, TVA-ul se va micşora la 19%, taxa pe stâlp o să dispară şi va fi eliminată şi supraacciza de 7 eurocenţi.

Micşorarea cotei de impozitare ar putea, pe de altă parte, să devină un „magnet” pentru investitorii străini şi să genereze creştere economică.

PSD a susținut în guvernarea trecută reducerea cotei unice. În varianta lansată de „părintele” Codului Fiscal, fostul ministru de finanţe Darius Vâlcov, PSD propunea reducerea impozitului pe profit şi pe venit de la 16% la 14% începând cu 1 ianuarie 2019, în condiţiile în care prognozele economice dădeau România pe un trend crescător.

Dragnea vrea o analiză serioasă

Preşedintele Klaus lohannis a declarat, marţi, că va trebui păstrată cota unică, aceasta fiind „un avantaj important” al României „pentru a spori atragerea de investiţii străine” şi pentru a susţine capitalul românesc.

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a replicat că nu se ştie niciodată când ar putea să fie nevoie de modificarea cotei unice. „Este nevoie de o analiză serioasă. Astăzi, cota unică este foarte bună într-adevăr, să vedem dacă mâine, peste trei ani, peste cinci ani este nevoie de o modificare a ei”, a spus el.

Recompensă pentru primari

Programul de guvernare al PSD va conţine câte un proiect concret de finanţare pentru fiecare localitate în care social- democraţii au câştigat alegerile. Măsura a fost cerută insistent din teritoriu de către liderii judeţeni, la presiunea primarilor, spun surse PSD participate la discuţii informale cu Liviu Dragnea. Liderul PSD a garantat că oferta de guvernare a PSD va cuprinde „pentru prima dată toate investiţiile până la nivel mic din fiecare sat, oraş, judeţ”. „Noi n-am vândut iluzii în alegerile locale, n-am făcut promisiuni fără acoperire”, a declarat Liviu Dragnea, aflat la o întâlnire politică în Teleorman.

Capcana lui Victor Ponta

Fostul premier Victor Ponta a declarat, marţi seară, la postul România TV, că e „normal” ca Liviu Dragnea să ajungă premier dacă se formează un Guvern PSD-ALDE şi că el va susţine „din toată inima” acest aranjament politic. „Nu cad în capcana întinsă de unii sau de alţii de a nominaliza un prim-ministru care să fie distrus până la alegerile parlamentare”, i-a răspuns ieri Dragnea, acesta precizând că „ţine foarte mult” la Ponta. Liderul PSD i-a sfătuit recent pe social-democraţi să nu stea cu gândul la „proiecte personale”. „E bine ca în perioada asta, așa cum am hotărât toți în PSD, să ne concentrăm nu pe funcții, ci pe construcția programului de guvernare, construcția ofertei politice, construcția planului de dezvoltare a României”, a spus Dragnea.

Publicat in categoriile: Politica
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: