Evenimentul Zilei > Politica > PSD atacă la CCR deciziile Executivului. „Guvernare abramburistică, incorerentă”
PSD atacă la CCR deciziile Executivului. „Guvernare abramburistică, incorerentă”

PSD atacă la CCR deciziile Executivului. „Guvernare abramburistică, incorerentă”

Președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, califică guvernarea Orban despre abramburistică și incoerentă și anunță că va ataca la CCR legile pe care Executivul își angajează răspunderea.

„Vom face sesizarea în Parlament, cea pe legile justiției și una în domeniul transporturilor. Nu vom face sesizări pe fond. În primul rând, vom face o sesizare pe formă. Cele două legi cu care a venit domnul Orban în Parlament, noi nu vrem să le atacăm pe fond, vrem să le atacăm pe formă. Luni vor fi depuse aceste sesizări”, a anunțat președintele interimar al PSD la Antena 3.

„Un lucru care mi se pare normal din două motive. În primul rând, a existat un referendum în România ca niciun Guvern să nu mai schimbe legile din domeniul justiției prin ordonanțe sau prin asumări”, a mai spus Ciolacu, deși angajarea răspunderii nu a fost inclusă în textul întrebărilor de la referendum.

Capcana din Parlament

„Atâta timp cât există legi în Parlamentul României, mai ales într-o formă finală de dezbatere, nu poți să vii tu Guvern să îți asumi și să treci peste Parlament. Parlamentul României este instituția care legiferează în orice stat democratic”, a adăugat Marcel Ciolacu.

El a mai anunțat că Biroul Permanent Național (BPN) al PSD se va reuni, luni la ora 10.00, pentru a aproba sesizarea celor două legi la CCR și pentru a decide strategia în cazul în care Executivul își asumă răspunderea pe abrogarea unor prevederi din OUG 114 și pe Legea bugetului pe anul 2020.

Atac pe Legea Bugetului

„Cred că sunt niște întrebări pe care le adresați în primul rând actualei guvernări. E responsabilitatea lor și creșterea euro și deficitul și asumarea deficitului în anul viitor. Am văzut și eu cu indicatorii cu care s-a venit tot prin asumare în Parlament, că deja datoria publică, mult hulita datorie publică, spunând întotdeauna că PSD-ul îi îndatorează pe copiii noștri, am văzut că PSD, în trei ani, a coborât datoria publică de la 38% la 35%, iar acum se vine cu o datorie publică asumată de cel puțin 40%, ea fiind limitată de către Uniunea Europeană.

Mi se pare o guvernare, cel puțin în această perioadă abramburistică, incorerentă și e normal ca toată lumea să fie îngrijorată”, a spus Ciolacu despre angajarea răspunderii pe legea Bugetului.

„Începând de mâine (duminică – n.r.), în fiecare duminică un lider al PSD va avea o conferință de presă în interiorul sediului PSD. Domnul Teodorovici va deschide această serie de conferințe de presă. Sunt ferm convins că ar trebui urmărit mâine. Să așteptăm conferința de presă a fostului ministru de Finanțe, domnul Teodorovici. Nu cred că e corect să spun eu acum ce pregătește domnul Teodorovici. E normal ca vocea PSD să fie cât mai bine auzită și argumentele noastre că această guvernare devine toxică pentru România”, a mai precizat Ciolacu.

Reamintim că Guvernul și-a asumat răspunderea în Parlament pe trei proiecte de lege, respectiv pentru modificarea legilor justiției, abrogarea OUG 51 și pentru adoptarea Legii plafoanelor necesară adoptării Legii bugetului de stat. Amendamentele admise de Executiv au fost citite de Ludovic Orban în plenul reunit de joi al Camerei Deputaților și Senatului.